Свет

Песков: Пољска се нада пучу у Белорусији, Русија ће је заштити

Изјаве из Пољске о спремности да подрже преврат у Белорусији показују да је Варшава спремна да се отворено умеша у послове других земаља, каже Дмитриј Песков
Песков: Пољска се нада пучу у Белорусији, Русија ће је заштитиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Русија има обавезу да осигура безбедност Белорусије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву бившег заменика министра националне одбране Пољске, генерала Валдемара Скржипчака, који је рекао да се Варшава спрема за пуч у суседној републици који намерава да подржи војним средствима.

Песков је истакао да изјаве из Пољске о спремности да подрже преврат у Белорусији показују да је Варшава спремна да се отворено умеша у послове других земаља.

"Пољско руководство сада буквално залази у хистерију русофобије, и видимо да ова непријатељска држава заправо намерава да се директно меша, укључујући и употребом силе, у унутрашње послове суседне државе", додао је Песков.

Указао је на чињеницу да је Белорусија партнер и савезник Русије и да Москва, наравно, има обавезу да осигура безбедност Белорусије што ће и чинити због отворене претње.

"Пољска је непријатељска држава за нас. Ја бих отишао и даље, не бих је називао само непријатељском земљом", констатовао је.

Скржипчак је јуче рекао да је "неопходна припрема за устанак у Белорусији, јер ће се он догодити".

"Ствар је у томе да не можемо да пропустимо овај тренутак. Морамо да будемо спремни да подржимо оне трупе које ће извести операцију против Лукашенка. Имамо разлога да им помогнемо, као што помажемо Украјинцима", рекао је јуче Скржипчак.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је раније изјавио да Запад спрема инвазију на територију Белорусије за уништење земље. Он је истакао да западне земље од одбеглих Белоруса праве милитанте, јер им није жао да их употребе. Истовремено, на белоруску територију се пребацују терористи у циљу извођења диверзија и застрашивања, који покушавају да формирају ћелије за координацију протеста, предају новац и оружје.

image