Свет

Моравјецки: Пољска јача заштиту на граници са Русијом

Пољска је раније саопштила да је почела да гради најсавременију електронску баријеру на копненој граници са Калињинградом
Моравјецки: Пољска јача заштиту на граници са Русијом© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File

Пољска ће ојачати заштиту границе са руском Калињинградском области модерним уређајима и јединицама са савременим наоружањем, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Према његовим речима, дуж целе границе са Руском Федерацијом биће постављене физичке и електронске баријере.

"Појачаћемо присуство граничне страже и свих осталих служби, они ће обезбедити јачање безбедности за наше становнике", рекао је Моравјецки новинарима.

Пољска је раније саопштила да је почела да гради најсавременију електронску баријеру на копненој граници са Калињинградом.

Разлог за овакву одлуку је, према речима министра унутрашњих послова Маријуша Каминског, надгледање и супротстављање било којој илегалној активности.

Баријера, која ће бити опремљена 24-часовним надзорним камерама и детекторима покрета, биће постављена на дужини од 210 километара и требало би да буде завршена на јесен.

Прошле године је Пољска подигла зид на својој граници са Белорусијом, како би зауставила огроман прилив миграната, а Варшава је саопштила да су прелазе организовале белоруске и руске власти да би дестабилизовале Пољску и остатак ЕУ.

image