Свет

Рон Десантис и званично у трци за председника САД

Кандидатура Рона Десантиса дуго се очекивала
Рон Десантис и званично у трци за председника САД© Tanjug/AP Photo/Phil Sears, File

Гувернер Флориде, републиканац Рон Десантис, поднео је декларацију о кандидатури америчкој Савезној изборној комисији и тако званично ушао у трку за председника Сједињених Америчких Држава.

Десантиса (44) многи називају главним ривалом бившег председника Доналда Трампа у борби за републиканског кандидата на општим изборима у САД, који ће бити одржани у новембру 2024. године. 

Његова кандидатура се дуго очекивала, а сада се и званично пријавио Савезној изборној комисији.

Десантис најбоље пролази код врло конзервативних бирача (34 одсто), док га међу донекле конзервативнима као први избор подржава 23 одсто људи.

Отприлике половина републиканских гласача (52 процента) сматра да је врло вероватно да ће Трамп освојити страначку председничку номинацију, још 35 одсто мисли да је то донекле вероватно, а само 13 одсто мисли да то није превише вероватно или да се сигурно неће догодити.

Трампове присталице имају далеко више поверења у његове шансе - 71 одсто оних који Трампа називају својим првим избором каже да је врло вероватно да ће победити, у поређењу са само 30 процената оних који га тренутно не подржавају.

Доналд Трамп недавно је изјавио да Десантис "не може да победи на изборима, или прође номинације, јер је гласао да се подрије социјална сигурност, чак желећи да се подигне старосна граница на 70 година или чак више".

У објави на својој друштвеној мрежи "Истина" он је навео још неколико разлога због којих сматра да је гувернер Флориде лош или немогућ кандидат.

image