Свет

"Њујорк тајмс": Украјинци оркестрирали напад дроновима на Кремљ

Пресретнута комуникација указује да је све било замешатељство јединица које служе Кијеву; Реч је о последњој у низу тајних акција Украјине која је "узнемирила Бајденову администрацију"
"Њујорк тајмс": Украјинци оркестрирали напад дроновима на Кремљ© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Амерички званичници признали су да је за напад дроновима на Кремљ који се десио почетком маја, "вероватно" крива Украјина, а "Њујорк тајмс" оцењује да је то последња у низу тајних акција против Русије, које су узнемириле Бајденову администрацију.

Без обзира што се, наводно, не зна која је јединица напала Кремљ и да ли је то урађено по налогу украјинске политичке врхушке, односно Владимира Зеленског, амерички обавештајци сабрали су "два и два" тако што су пресретали комуникацију Руса и Украјинаца. Сулуду причу да је напад инсценирала сама Москва демантовали су одмах руски интерни разговори у којима су званичници те земље звучали изненађено и кривили Украјину. И представници украјинских власти веровали су исто.

"Увид у то како је Кремљ реаговао сугерише да је то за њих била срамота и изненађење, и да није реч о њиховом подметању", каже војна аналитичарка РАНД-а Дара Масикот, која тврди да Руси свакако не би инсценирали овакав догађај, будући да, како каже, желе да задрже "перцепцију" да је Кремљ безбедан, а Москва способна за надзор ваздушног простора.

Амерички званичници, међутим, нису претерано убеђени да је напад на Кремљ директно одобрила украјинска влада јер немају конкретне доказе да идентификују владине званичнике, украјинске јединице или оперативце који су били умешани.

Ипак, и сама помисао да су се Зеленски и дружина отргли контроли својих америчких пријатеља, прилично боли Вашингтон.

"Чини се да је напад био део низа операција због којих су се званичници у Сједињеним Државама, највећем украјинском снабдевачу војне опреме, осећали непријатно. Бајденова администрација брине због ризика да ће Русија за то окривити америчке званичнике и узвратити ширењем рата изван Украјине", преноси "Њујорк тајмс".

А осим што мисле да је Кијев одговоран за нападе дроном, амерички званичници, према писању овог медија, верују да су Украјинци одговорни и за атентат на Дарју Дугину, убиство блогера Владена Татарског и за бројне нападе у руским пограничним градовима од којих се последњи догодио у понедељак у Белгороду.

Занимљиво је, међутим, што "Њујорк тајмс" и даље тврди да су Украјинци одговорни за напад на Северни ток, иако је амерички Пулицеровац Симор Херш доказао да је одговорност управо на Бајденовој администрацији, а да је  раније објављена прича овог медија о кривици проукрајинских оперативаца- чиста "патка" и скретање пажње са стварног починиоца.

Представници америчке власти наводе да неки украјински тајни оперативци раде углавном независно и без директног надзора Зеленског или његових највиших заменика.

Не верују, кажу, да Зеленски потписује све тајне операције, а "нејасно је у којој мери је он о њима унапред свестан".

Наводно, украјински председник је поставио широке параметре тајне кампање, остављајући службама безбедности и оперативцима одлуке о томе ко и шта ће циљати.

Што отвара питање зашто Американци помажу шефа државе који не зна шта се дешава под његовим патронатом?

Американци су, наводно, више пута упозоравали Украјину да не спроводи нападе високог профила унутар Русије, због ризика од ескалације сукоба. Верују наводно и да овај тип напада није ефикасан, јер одвраћа пажњу од главне борбе: кампање Кијева против руских снага у јужној и источној Украјини.

Вашингтон тврди да не зна шта Украјинци раде, јавно негира да омогућава или подстиче прекограничне нападе и тврди да не подржаваја употребу америчке опреме у таквим операцијама. 

Како пише "Њујорк тајмс" Бајденова администрација не жели да Москва мисли да су САД саучесници у таквим инцидентима.

"Чини се да су тајни напади до сада имали мало утицаја на ток сукоба у Украјини, али су показали способност Кијева да продре дубоко у Русију. Амерички званичници кажу да би циљ таквих операција могао бити јачање украјинског морала и пробијање ауре нерањивости која окружује председника Владимира В. Путина", оцењује "Њујорк тајмс".

Лист тврди и да су украјински војни лидери некад нерасположени да са САД деле информације о ратним плановима.

Упркос томе што су недавно испливали подаци Пентагона из којих се сазнало да Американци прислушкују све- од Украјине до Уједињених нација, изгледа да информације о нападима на Русију, ипак некако волшебно измичу свемоћним америчким обавештајцима.

image