Русија

Русија припрема контраудар: Сви ће осетити када одговоримо на нападе на Кремљ

Москва пажљиво припрема контраударац након којег више никоме неће пасти на памет да покуша да нападне Кремљ
Русија припрема контраудар: Сви ће осетити када одговоримо на нападе на Кремљwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Русија припрема сразмеран одговор на недавни терористички напад дроновима на Кремљ који ће осетити сви они који су били умешани у инцидент, односно, и Кијев и они који њиме руководе, поручио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов. 

"Одговорa ће бити, сигуран сам. Руководство земље управо размишља о томе. У потпуности се слажем са председником Државне думе Вјачеславом Володином, који каже да одговор треба да буде толико промишљен и проверен да они који су то урадили, и Кијев и они који њиме руководе, изгубе жељу да икада понове такве акције. Одговор би требало да буде такав. Он треба да буде сразмеран, али тако да га сви осете", рекао је Гаврилов.

Ипак, он је истакао да сматра да би примењивање нуклеарног оружја била преурањена реакција, што су раније као потенцијалан одговор спомињали неки од руских званичника, додајући да постоји посебна војна доктрина која прописује када би ово оружје требало да се употреби. У овом случају, како је објаснио, нема потребе за прибегавање нуклеарном оружју. Такав одговор би био "без основа, преурањен и неуместан".

Истражни комитет наставља истрагу овонедељног инцидента, рекао је данас за "РИА Новости" председник комитета Александар Бастрикин. Према његовим речима, напади на Кремљ класификују се као терористички напад, што потврђује да је овакав тип акција типичан начин ратовања за Украјину. Све је посебно добило на значају из разлога што се инцидент десио пред Дан победе, традиционални празник који руски народ слави већ деценијама и који симболизује победу против нацизма, објаснио је Бастрикин.

Напади на Кремљ десили су се током ноћи 3. маја, нешто мало после поноћи. Председник Русије Владимир Путин у том тренутку није био у својој резиденцији у Кремљу, те је са својим активностима истог дана наставио неометано. Москва је за напад оптужила Украјину и САД, за које је речено да стоје иза провокације, док је бивши председник Русије Дмитриј Медведев поручио да је председник Украјине Владимир Зеленски, због напада, постао легитимна мета руских снага.

Кијев негира умешаност у инцидент. 

image