Свет

Бајден и Макарти све ближи постизању договора о горњој граници дуга

Не верујем да сав терет треба да падне на средњу и радничку класу Американаца, поручио је председник САД
Бајден и Макарти све ближи постизању договора о горњој граници дугаGetty © Pool

Преговарачи из Беле куће и републиканаци постигли су одређени напредак током преговора о подизању горње границе државног дуга од 31,4 билиона долара, рекао је новинарима у четвртак председавајући Представничком дому Конгреса Кевин Макарти.

Договор би прецизирао укупан износ који би влада могла да потроши на дискреционе програме као што су становање и образовање, преноси Ројтерс.

Према другом извору, две стране су удаљене свега 70 милијарди долара од укупне суме.

Амерички председник Џозеф Бајден је изјавио да се две стране још не слажу где би требало направити резове.

Републиканци се залажу за оштре резове чиме би се продужило време чекања на захтеве за социјално осигурање и смањио број наставника, припадника полиције и агената граничних патрола.

"Нећу пристати на то. Једини начин да се крене напред је двопартијски споразум и верујем да ће доћи до споразума који нам омогућава да идемо напред и заштитимо вредне Американце ове земље. Не верујем да сав терет треба да падне на средњу и радничку класу Американаца", рекао је Бајден.

Министарство финансија упозорило да би влада могла да остане без средстава за покривање свих својих трошкова већ од 1. јуна, што би без договора могло да изазове потенцијалну економску катастрофу.

Бајден и Макарти се споре око пореза, такси и радних услова за програме борбе против сиромаштва. Али обе стране кажу да верују да могу да нађу заједнички језик након вишесатне расправе њихових преговарачких тимова у среду коју су окарактерисали као продуктивну, преноси Ројтерс.

"Синоћ смо радили до дубоко у ноћ. Мислим да смо постигли одређени напредак. Још постоје нека нерешена питања и наш тим ради 24/7 како бисмо покушали да решимо овај проблем", рекао је Макарти новинарима и нагласио да сумња да ће сви бити срећни постигнутим договором.

Времена је мало. Министарство финансија каже да би Сједињене Државе могле остати без новца за плаћање својих рачуна већ 1. јуна, што је за седам дана, ако се не подигне горња граница дуга.

Сваки споразум, иначе, мора да прође Представнички дом под контролом републиканаца и Сенат који контролишу демократе. То би могло да буде незгодно, јер су неки десничарски републиканци и многе либералне демократе рекли да их узнемиравају изгледи за евентуални компромис.

Мили: Неплаћање дуга изазвале би последице по националну безбедност

Амерички генерал Марк Мили рекао је да би неплаћање дуга нанело недвосмислену штету националној безбедности и негативно утицало на спремност, морал и способности војске.

Председник Здруженог комитета начелника штабова САД истакао је да нема сумње да би постојао "веома значајан негативан утицај на војску Сједињених Америчких Држава ако се не плате обавезе и не постигне горња граница дуга", пренео је Ројтерс.

"Мислим да би то без сумње изазвало јасне импликације на националну безбедност", напоменуо је Мили.

image