Свет

Са Твитера у трку за Белу кућу: Десантис објавио кандидатуру

Републикански кандидат за председника говорио је о свом политичком програму гостујући на онлајн форуму који је водио Илон Маск
Са Твитера у трку за Белу кућу: Десантис објавио кандидатуру© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Гувернер Флориде, републиканац Рон Десантис објавио је своју председничку кандидатуру на Твитеру, на онлајн форуму у коме га је угостио власник ове платформе Илон Маск.

"Морамо окончати културу губитка која је заразила Републиканску странку последњих година", рекао је Десантис који важи за главног Трамповог ривала за улазак у Белу кућу на изборима 2024. године.

Гувернер Флориде подсетио је током интервјуа да се савезној власти супротставио због њене политике борбе против ковида, и истакао да је оставио неизбрисив конзервативни печат својој матичној држави.

Републиканац је своје напоре да на Флориди забрани учење појмова као што су родни идентитет и системски расизам бранио као заштиту деце и одбијање прогресивне идеологије.

"Власт се не своди на забаву и не своди се на изградњу бренда", истакао је Десантис, што Ројтерс, иако он то никад није поименице рекао, оцењује као "ударац" Трампу.

Десантисово упуштање у изборну трку обележио је, према писању ове агенције, дебакл, јер је једносатни интервју запао у техничке проблеме, тако што је изгубио звук на дуже време и хиљаде корисника нису могле да га гледају.

Трамп зато није оклевао да се наруга противкандидату на својој друштвеној мрежи "Истина".

"Моје црвено дугме је веће, боље, јаче и ради (ИСТИНА!).Ваше не ради" објавио је Трамп.

У једном тренутку, Твитер објава кандидатуре привукла је више од 600.000 слушалаца.

Портпарол Десантисове кампање Брајан Грифин рекао је на Твитеру да је ентузијазам за Десантиса "буквално разбио интернет".

Анкете на које се позива Ројтерс показују да Трамп има дупло већу предност у односу на гувернера Флориде, који се дуго сматрао републиканском звездом у успону и гласником нове генерације лидера странке. Остали проглашени републикански кандидати су бивша америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли и амерички сенатор из Јужне Каролине Тим Скот.

Десантисов централни аргумент кандидатуре ће, оцењује Ројтерс, вероватно бити идеја да је он једини републиканац који може да победи Бајдена.

Овај републиканац је иначе оклевао да подржи Украјину у сукобу с Русијом, а како агенција подсећа, његовим потписом уведене су мере које су ограничиле абортусе у држави и олакшале становницима да носе оружје, а уз то је познат и зато што је проширио програм ваучера како би омогућио студентима да похађају приватне школе и елиминисао финансирање програма различитости на јавним универзитетима.

Десантис је и даље у жестокој борби са "Волт Дизнијем", због тога што је компанија критиковала закон који забрањује да се у школама учи о појмовима родног идентитета.

 

image