Свет

"Велт": Могућ прекид односа између Француске и Немачке

Упркос напорима Европске уније да се свету прикаже као јединствена и сложна, велике разлике међу чланицама избијају на видело
"Велт": Могућ прекид односа између Француске и НемачкеAP © AP Photo/Christophe Ena

Односи између Немачке и Француске су на самом дну, а несугласице између француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца могле би да доведу до коначног прекида односа између две земље, оценио је "Велт".

Према писању немачког листа, две најбогатије и најутицајније чланице ЕУ имају непрестане споразуме око цена енергената и одговора на економску кризу, војних пројеката, односа са Кином, па чак и фискалне политике.

Да су везе ових држава изузетно климаве показује и чињеница да се двојица лидера након данашњег састанка у Паризу нису обратила на заједничкој конференцији за новинаре, нити је, за сада, издато било какво саопштење.

Трзавице су се додатно појачале након што је Немачка представила пакет од 200 милијарди евра како би заштитила своју индустрију и потрошаче од растућих цена енергије, а о томе није унапред обавестила суседну Француску.

Ројтерс је тада известио да је високи француски званичник открио како су о потезу Берлина сазнали из штампе.

Париз верује да потез Берлина даје неправедну предност немачким компанијама и угрожава јединствено тржиште Европске уније. Према писању "Велта", Немачку у Француској називају "себичном земљом која не мари за своје партнере". Све грубљи тон француских медија према Немачкој говори о крају идиле.

Тензије тињају док Европа покушава да постигне договор о томе да ли да ограничи цене гаса као одговор актуелну гасну кризу и на руску специјалну војну операцију у Украјини. Размирице утичу и на планове Европе да изгради следећу генерацију борбених авиона, пројекте гасовода широм ЕУ, али и намере Немачке да дозволи Кини да инвестира у своје луке.

Размере неслоге откривене су прошле недеље када је одложен заједнички састанак француског и немачког кабинета, који је требало да буде одржан 26. октобра. Званичници Берлина су окривили тесне распореде министара и логистичке потешкоће.

"Француско-немачки пар је и раније имао успоне и падове, али развод никада није уследио", духовито је оценио Ројтерс у својој анализи.

Могући слом у односима и слабљење јединства Европа себи не може да приушти у тренутку док се бори са вишеструким кризама, указала је агенција.

Ипак, упркос напорима да се свету прикажу као јединствене и сложне, велике разлике, сукоби и ривалства земаља чланица избијају на видело.

Макрон сматра да је забрињавајуће то што Шолц не одваја довољно времена за састанке са њим, за разлику од његове претходнице Ангеле Меркел. Уместо тога, ојачао је везе са лидерима Шпаније, Португала и Холандије. Према речима франуског званичника, Макрон и Меркелова су размењивали поруке свакога дана, док су сусрети двојице политичара организовани готово на силу.

image