Свет

"Није мој краљ": Ухапшен вођа антимонархистичке групе Република у Британији

Када новокрунисани краљ прође у својој златној кочији, противници монархије планирају да гласно звижде и скандирају "није мој краљ"
"Није мој краљ": Ухапшен вођа антимонархистичке групе Република у БританијиGetty © Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images

Британска полиција ухапсила је вођу антимонархистичке групе Република, Грејема Смита, уочи данашњег крунисања краља Чарлса III, рекао је портпарол те групе.

Полиција није потврдила хапшење, наводећи да не именује одмах ухапшене, пренео је Ројтерс.

Видео објављен на Твитеру приказује Смита како седи на земљи окружен групом полицајаца.

Главни британски антимонархистички покрет Република најавио је раније да ће се данас, на дан крунисања, окупити поред статуе краља Чарлса I, који је посечен 1649. године, након чега је уследио кратак период републике.

Присталице Републике, групе основане 1983. године, која се залаже да шеф државе буде изабрани председник, планира да 6. маја одржи до сада највећи протест, пренео је Ројтерс.

Шеф те групе, Грејем Смит, рекао је да монархија представља анахрону институцију за коју нема места у демократији 21. века, посебно у време када су људи суочени са највећом економском кризом у последњих неколико деценија.

Смит је најавио да се очекује да ће више од 1.000 људи обучених у жуте кошуље учествовати на протесту 6. маја.

Када новокрунисани краљ прође у својој златној кочији, противници монархије планирају да гласно звижде и скандирају: "није мој краљ".

Због данашњег крунисања затворен је велики број улица у центру Лондона, а јутрос од пет сати велики део Вестминстера је ограђен, који се протеже од Темзе до Мејфера, покривајући парк Сент Џејмс и Грин парк.

Око 5.000 припадника оружаних снага стиже у Лондон посебно унајмљеним возовима из места као што су Фарнборо, Тринг и Алдершот.

Оружане снаге обухватају припаднике војске, морнарице, РАФ-а и Комонвелт снаге.
Додатно особље је у приправности, у случају да се појаве проблеми.

image