Свет

Начелник генералштаба Украјине опет тврди да је све спремно за контраофанзиву

Време је да вратимо оно што је наше, написао је у саопштењу генерал Залужни
Начелник генералштаба Украјине опет тврди да је све спремно за контраофанзивуwww.globallookpress.com © Ukraine President's Office

Начелник генералштаба Украјине изјавио је у суботу да су кијевске снаге спремне да покрену своју дуго очекивану контраофанзиву, преноси "Њујорк тајмс".

"Време је да вратимо оно што је наше", написао је у саопштењу генерал Валериј Залужни.

Ова изјава, праћена видео снимком украјинских трупа које се припремају за битку, објављена је на друштвеним мрежама. Међутим, Залужни није дао никакве назнаке где и када би кијевске снаге могле покушати са нападом.

Алексеј Данилов, шеф украјинског Савета за националну безбедност, рекао је Би-Би-Сију да су кијевске снаге "спремне" и да би "напад великих размера могао да уследи сутра, прекосутра или за недељу дана."

Неки војни аналитичари сугеришу да ће се Кијев највероватније фокусирати на области јужне и источне Украјине.

У суботу ујутру нису примећени покрети трупа дуж дугачке линије фронта.

До ових изјава долази пошто је све већи број високих украјинских званичника, укључујући и шефа војне обавештајне службе, изјавио да Кијев сада има све оно што му је потребно за напад.

Уз спекулације да се то дешава због почетка украјинске офанзиве, интернет и телекомуникације су у петак прекинуте у неким деловима Украјине.

image