Свет

Очи у очи: Први пут се срели Залужни и Марк Мили

Двојица војних званичника овим сусретом наглашавају додатно јачање веза две војске
Очи у очи: Први пут се срели Залужни и Марк Милиwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Највиши амерички војни официр, армијски генерал Марк Мили, први пут се састао са украјинским колегом Валеријем Залужним очи у очи, на непознатој локацији, у југоисточној Пољској.

Начелници генералштаба две земље, који су и до сада често разговарали о војним потребама Украјине али се никада нису срели уживо, овим састанком, како наводи Асошиејтед прес, наглашавају јачање веза између две војске у критичном тренутку када се руско-украјински сукоб примиче својој првој годишњици.

Сусрет се, подсећа ова агенција, дешава у периоду када међународна заједница појачава војну помоћ Украјини, а Америка пружа проширене обуке украјинских трупа и обезбеђује ракетну батерију Патриот, тенкове, јаче системе противваздушне одбране и друге врсте наоружања.

Војни пуковник Дејв Батлер, портпарол Милија, рекао је да је "постојала нада" да ће Залужни ове недеље отпутовати у Брисел на састанак НАТО-а и других шефова одбране, али када је у понедељак постало јасно да се то неће догодити, пала је одлука да се двојица војних званичника састану у Пољској, близу границе.

image