Свет

Турска одлучила, Ердоган остаје председник: Путин и Вучић честитали

Грађани Турске у другом кругу избора одлучили су да поверење поново поклоне Реџепу Тајипу Ердогану и дају му мандат да у наредних пет година влада државом
Турска одлучила, Ердоган остаје председник: Путин и Вучић честитали© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

У Турској је у другом кругу председничких избора победио актуелни шефа државе Реџеп Тајип Ердоган који овим тријумфом улази у трећу деценију своје власти.

Опозициони кандидат Кемал Kиличдароглу није успео да пољуља поверење народа у досадашњег лидера и себе представи као бољу опцију за Турску.

Ердоган је своју изборну победу освојио уз подршку 52.09 одсто гласова Турака.

Више од 60 милиона људи имало је право гласа, укључујући 4,9 милиона грађана који гласају први пут. За бираче у Турској постављено је укупно 191.885 гласачких кутија.

  • 28. мај 2023 • 22:38

    22:38

    Киличдароглу ожалошћен

    Турски опозициони председнички кандидат Кемал Киличдароглу изјавио је да ће вечерас наставити да води своју борбу, након што су резултати другог круга председничких избора показали да је изгубио на, како је навео, "најнепоштенијим изборима" против актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана.

    Говорећи у Анкари, Киличдароглу је рекао да је ожалошћен због невоља које, како тврди, чекају Турску, као и да резултати показују вољу народа да промени ауторитарну власт, пренео је Ројтерс.

  • 22:34

    Трамп: Велика и заслужена победа

    Бивши амерички председник Доналд Трамп честитао је актуелном председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану поновни избор за шефа државе.

    "Честитам председнику Реџепу Тајипу Ердогану на његовој великој и заслуженој победи у Турској", написао је Трамп на својој платформи "Истина". 

    Бивши шеф Беле куће додао је да Ердогана сматра пријатељем који воли своју земљу и велики народ Турске.

  • 22:01

    Турска опозиција прихватила резултате председничких избора

    Савез шест опозиционих партија који је предложио Кемала Киличдароглуа за јединственог председничког кандидата, прихвата резултате другог круга председничких избора, рекла је Мерал Акшенер, лидер Добре странке.

    "Мишљење бирача је за нас главни показатељ, нема ништа важније од жеље бирача. Морамо да прихватимо овај сигнал, да га разумемо и да предузмемо неопходне мере", рекла је Акшенер.

  • 20:42

    Путин честитао Ердогану: "Победа је природан резултат вашег рада"

    И председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Турске победу на изборима.

    "Поштовани господине Ердогане , драги пријатељу, примите моје искрене честитке на поновном избору за председника", наводи се у телеграму упућеном турском лидеру.

    Путин је Ердоганову победу назвао природним резултатом његовог рада као шефа Турске и јасним доказом подршке турског народа његовим напорима да ојача државни суверенитет и води независну спољну политику.

    Руски председник истакао је да цени Ердоганов лични допринос јачању пријатељских руско-турских односа и обострано корисне сарадње у различитим областима. 

    Потврдио је спремност Русије да се настави конструктиван дијалог о актуелним питањима билатералне, регионалне и међународне агенде. 

    Москва, како је наглашено, придаје велики значај доследној реализацији планираних заједничких пројеката, пре свега изградње нуклеарне електране Акују и стварања гасног чворишта у Турској.

    "Од срца вам желим нове успехе у одговорној делатности шефа државе, као и добро здравље и благостање", закључио је Путин.

  • 19:57

    Вучић честитао Ердогану

    Председник Србије Александар Вучић честитао је изборну победу председнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану и пожелео му успех у обављању одговорне дужности, преноси Танјуг.

    "У своје и у име грађана Републике Србије, упућујем Вам срдачне честитке поводом поновног избора за председника Републике Турске, са жељом да и у овом мандату останете посвећени даљем развоју Ваше земље и добробити њених грађана.
    Поверење народа собом носи највећу одговорност за сваког државника, поготово када је стечено током бројних изазова које су нам свима донеле претходне тешке године и околности на глобалном плану", навео је Вучић.

    Он је истакао да је за Србију Турска изузетно важан партнер, не само у области економских и билатералних односа, већ и на међународној политичкој сцени, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

    "Надам се да ћемо поред постојећих великих пројеката, заједно радити на новим подухватима који ће убрзати снажан развој целог региона, али и зближити људе и повезати економије на добробит свих наших грађана. Као поуздан и озбиљан партнер Турске на Западном Балкану, Србија остаје одлучно опредељена да посвећено ради на даљем ширењу и јачању наших односа, заснованих на узајамном разумевању и уважавању, као и искреним пријатељским везама са турским народом. Још једном Вам честитам на избору, уз позив да поново посетите Србију, како бисмо наставили заједнички да градимо бољу будућност за наше грађане", наводи се у честитки председника Републике Србије Александра Вучића.

  • 19:49

    Почело славље на улицама Истанбула

    Присталице реизабраног турског председника почеле су на улицама Истанбула да славе његову победу, јавља дописник РИА Новости са лица места.

    Људи су се упутили ка седишту Ердоганове партије, пешке или аутомобилом. Возачи победу свог лидера славе заглушујућим сиренама, из многих аутомобила чује се музика, а свуда около су националне заставе земље и симболи владајуће партије.

  • 19:37

    Ердоган: Бићемо заједно до гроба

    У свом слављеничком обраћању новоизабрани турски председник Реџеп Тајип Ердоган захвалио је свим грађанима који су изашли на изборе и показали вољу да одлучују о својој и будућности своје деце. 

    "Честитам свим чланицама наше организације, нашим женским и омладинским огранцима, нашим посматрачима, свима који су добровољно допринели несметаном одвијању избора и нашем тиму за кампању. Честитам нашим женама, честитам нашој младости и честитам свој браћи и сестрама који су уложили своја срца у нашу партију. Захваљујем се свима који су отишли до гласачких кутија, како у земљи тако и у иностранству", рекао је Ердоган.

    Он је "сваком припаднику нашег народа" који му је поверио одговорност да управљамо државом наредних пет година.

    "Надамо се да ћемо бити вредни вашег поверења. Бићемо достојни колико и током претходне 21 године. Шта сам рекао? Бићемо заједно до гроба, а не до недеље. Увек смо говорили да се ова љубав не завршава овде и да ова благословена шетња неће бити до пола. Увек смо говорили да они који служе неће бити поражени. Увек смо говорили да је Турска поверена нама, а ми смо поверени Турској".

    Ердоган је својим присталицама такође отпевао песму.

  • 19:35

    Светски лидери честитају новом-старом председнику Турске

    Међу првим светским званичницима који су честитали Ердогану на победи био је премијер Мађарске Виктор Орбан. 

    "Честитам Реџепу Тајипу Ердогану на његовој неупитној победи на изборима!", написао је Орбан на Твитеру.

    Премијер Мађарске је на турском додао и "честитам, господине председниче". 

    Емир Катара Тамим ибн Хамад ел Тани је актуелном председнику Турске пожелео пуно среће у следећем мандату.

    "Мој драги брате Реџепе Тајипе Ердогане, честитам ти на победи. Желим ти пуно среће током новог мандата", написао је он на Твитеру.

    Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев је телефоном честитао свом турском колеги убедљиву победу на председничким изборима, саопштила је прес служба узбекистанског лидера, преносе РИА Новости.

  • 19:25

    Ердоган прогласио победу

    Реџеп Тајип Ердоган прогласио је изборну победу, данашње гласање назвавши празником демократије.

    Турски лидер који улази у трећу деценију своје власти рекао је да је други круг извора завршен и захвалио грађанима који су гласали за њега и изабрали га да управља државом у наредних пет година.

  • 19:19

    "Ал Џазира" објавила Ердоганову победу, стижу честитке

    "Ал Џазира" је објавила да је победник другог круга избора у Турској актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган.

    Ердогану су, и пре објављивања званичних резултата гласања почеле да стижу честитке, а међу првима који су се огласили били су председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев, катарски емир Тамим ибн Хамад Ал Тани и премијер Мађарске Виктор Орбан.

image