Свет

Ердоган или Киличдароглу: Сутра коначна одлука, анкете дају предност актуелном председнику

Грађани Турске ће на биралиштима коначно одлучити ко ће водити земљу наредних пет година
Ердоган или Киличдароглу: Сутра коначна одлука, анкете дају предност актуелном председнику© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Актуелни председник турске Реџеп Тајип Ердоган у други круг председничких избора који се одржава сутра улази као фаворит у односу на противкандидата и лидера опозиције Кемала Киличдароглуа.

Ердогану је победа већ у првом кругу за длаку измакла пре две седмице када је освојио 49,5 одсто гласова.

Њему у прилог иде и подршка коју му је, пар дана уочи коначног изборног испита упутио председнички кандидат Синан Оган, који је у провом кругу заузео треће место.

Грађани Турске ће на биралиштима коначно одлучити ко ће водити земљу наредних пет година. Ердоган се бори да уђе у тећу деценију владавине, док се Киличдароглу намеће за први председнички мандат.

Анкете дају предност Ердогану

Иако су анкете показивале да опозициони кандидат има благу предност у односу на турског председника, бирачи су демантовали ове наводе.

Актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган са разликом од најмање 5 одсто гласова победиће опозиционог лидера Кемала Киличдароглуа у другом кругу председничких избора, који ће бити одржани у недељу, 28. маја, показују резултати истраживања јавног мњења у тој земљи, која су спроведена уочи гласања.

Према анкети компаније "Оздемир", 53,94 одсто бирача спремно је да подржи Ердогана, 46,06 одсто - Киличдароглуа.

Анкета Центра за истраживање јавног мњења "Ивем" показала је да 53,8 одсто бирача намерава да гласа за актуелног председника, а 46,2 одсто за његовог ривала.

Једна од ретких анкета која предвиђа победу лидера опозиције на изборима била је студија компаније "ОРС" коју је у суботу објавио портал "Дувар".

Сведочи да ће Киличдароглу 28. маја добити 48,1 одсто гласова, а Ердоган 46,7 одсто гласова. Истовремено, како је саопштено, 5,2 одсто бирача се још није определило за свој избор. Након што је истраживање објављено, компанија је пријавила хакерски напад на своју веб страницу.

"Сада имамо око милион захтева за посету сајту. Поред тога, он је био подвргнут хакерском нападу", саопштила је компанија на Твитеру.

Која су предизборна обећања

Током предизборне кампање актуелни шеф турске државе говорио је да ће се борити против терористичких група, међу којимма је издвојио сепаратистичку организацију ПКК и њене "продужене руке".

Обећао је да ће вратити око милион сиријских избеглица у домовину, као и да намерава да смањи ниво инфлације на 20 одсто током ове и испод 10 одсто идуће године. Додао је да ће његова влада смањити каматне стопе.

Грађанима који су преживели земљотрес поручио је да ће им дати позајмице у виду станова на 20 година, као и да ће изградити 650.000 нових квадрата.

Киличдароглу је такође борбу против тероризма означио у кампањи каоприоритет, док је у односу на први круг променио причу и почео да обећава народу да ће и отерати избеглице из земље.

Када је реч о економији, обећао је увођење рационалних каматних стопа како би се борио против хиперинфлације.

Најавио је и да ће радити на томе да у Турску привуче стране инвестиције. Обећао је и да ће осигурати бесплатан смештај за људе који су у земљотресима изгубили кров над главом.

image