Свет

Пољска урадила оно што нису ни САД - прогласила владу Русије за терористички режим

Ова резолуција изгласана је једногласно
Пољска урадила оно што нису ни САД - прогласила владу Русије за терористички режим© Tomasz Gzell/Polska Agencja Prasowa

Сенат, односно горњи дом пољског парламента усвојио је резолуцију којом се руске власти проглашавају за "терористички режим", преносе "РИА новости". 

"Проглашавамо владу Руске Федерације за терористички режим", пише у документу резолуције, а сви присутни сенатори у сали гласали су за усвајање резолуције, чија је расправа преношена на сајту Сената.

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) раније је одобрила је државама чланицама усвајање резолуција у којим су руске политичке странке оптужене за "саучесништво у тероризму". У документу се, такође, предлаже формирање специјалног међународног трибунала за истрагу руских акција у Украјини, као и за обезбеђивање система противваздушне одбране Кијеву и финансирање обнове земље.

Руско министартсво спољних послова реаговало је на ову одлуку ПССЕ, оцењујући је као антируску.

"Парламентарна скупштина Савета Европе држи се изузетно агресивне линије према Русији, то потврђује још једна антируска резолуција са неприхватљивим позивима земљама Савета Европе", саопштило је руско Министарство спољних послова након одобравања ове резолуције у ПССЕ.

Председник Владимир Путин рекао је да се Кијев експлозијом на Кримском мосту ставио у раван са најодвратнијим терористичким групама и "напросто је немогуће оставити такве злочине без одговора".

Савет за развој грађанског друштва и људска права председника Руске Федерације редовно шаље у иностранство збирке материјала о злочинима украјинских војних и националних батаљона над цивилним становништвом: писма су упућена међународним организацијама, дипломатским мисијама, директно политичарима, дипломатама, новинарима и јавним личностима.

Раније је Бела кућа саопштила да је америчка администрација донела коначну одлуку да Руској Федерацији не додели статус "државе спонзора тероризма". Москва је раније упозоравала да би евентуална примена иницијативе Вашингтона да означи Русију као државу која је спонзор тероризма довело до оштрих одговора.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе и од 25. марта су завршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. 

image