Свет

Централноафричка Република жели руску војну базу на својој територији?

У бази би могло да буде стационирано до 10.000 војника који би, у случају потребе, били распоређени и у друге земље, рекао амбасадор Републике у Русији
Централноафричка Република жели руску војну базу на својој територији?Getty © Spencer Platt / Staff

Амбасадор Централноафричке Републике у Русији Леон Додон изјавио је да његова земља жели да распореди руску војну базу на својој територији.

"Потребна нам је сада руска војна база, у којој би било размештено од 5 до 10 хиљада војника. Ако би било потребно, та иста војска би могла да буде ангажована и у другим земљама", казао је амбасадор.

Џентралноафричка Република је већ тражила од Москве војну базу, раније када је председник парламента Републике Симплис Саранџи долазио у Русију, додао је Додон у интервјуу за "Известија".

Према његовим речима, претње безбедности у Централноафричкој Републици остају, а међу избеглицама из Судана има наоружаних људи, нагласио је.

Пожељно је да се војна сарадња са Москвом настави, иако то изазива незадовољство у неким земљама, закључио је.

"Пре само неколико недеља, када нам је Русија испоручила шест војних авиона, Французи су почели да негодују, вичу и урлају. Али то није наша ствар, ми смо заинтересовани за сарадњу са Русијом", објаснио је.

Руска застава подигнута је 9. маја у бившој француској војној бази у Централноафричкој Републици, што је, према речима Додона, био знак да су коначно "протерали Французе".

"Сада ће Русија бити заједно са Централноафричком Републиком", нагласио је.

image