Свет

Американцима се жури: Нуклеарни арсенал у Европи пре рока

Сједињене Америчке Државе распоредиће до пролећа унапређене бомбе на Старом континенту
Американцима се жури: Нуклеарни арсенал у Европи пре рокаwww.globallookpress.com © © 1st Lt. Sam Eckholm

Сједињене Америчке Државе одлучиле су да убрзају распоређивање побољшаних нуклеарних бомби Б61-12 у Европи.

Планирано је да унапређене гравитационе бомбе Б61-12 стигну у Европу до краја године уместо идућег пролећа како је раније најављено, рекли су амерички званичници НАТО савезницима током састанка иза затворених врата у Бриселу овог месеца, пише портал "Политико".

Ово унапређивање оружја које користе амерички и савезнички бомбардери и борбени авиони уследило је у јеку растуће забринутости Запада да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје у Украјини. Москва је више пута то демантовала.

О надоградњи програма Б61 се годинама отворено говорило, а званичници Пентагона су рекли да су надоградње неопходне како би се осигурало да залихе буду модернизоване и безбедне.

Портпарол Пентагона, бригадирни генерал Патрик Рајдер није желео да открије детаље америчког нуклеарног арсенала али је рекао да је "модернизација америчког нуклеарног оружја Б61 већ у току и да се годинама ради да се безбедно и одговорно замени старије оружје за унапређене Б61-12 верзије. То ни на који начин није повезано са актуелним догађајима у Украјини и није ни на који начин убрзано."

Датум доласка био је изненађење за неке дугогодишње посматраче, који страхују да би то могло додатно да погорша ионако опасну ситуацију у Европи.

Саопштење на састанку у Бриселу уследило је неколико дана пре него што је НАТО започео своју годишњу нуклеарну вежбу, познату као "Непоколебљиво подне". Двонедељна вежба завршава се у недељу и укључује око 70 авиона. А у среду је Русија одржала нуклеарну вежбу коју је њен шеф одбране описао као симулацију "масовног нуклеарног удара" у знак одмазде за нуклеарни напад на Русију, наводи Кремљ.

"Чудно је што су пожурили", рекао је Ханс Кристенсен, директор пројекта нуклеарних информација у Федерацији америчких научника, који је помно пратио програм. "Они су говорили да на ову ситуацију не реагујемо нуклеарним оружјем. Мислим да не желе да се упусте у то."

Порука која стоји иза слања првих бомби у децембру могла би бити више усмерена на европске савезнике који се осећају посебно рањивим, наводи портал.

"Претпостављам да је то више усмерено на НАТО него на Русију“, рекао је политички директор групе за разоружање "Плоухаус фонд" Том Колина.

"Тамо већ постоје (старији) Б61. Руси то знају. Они раде сасвим добро. Нови ће бити новији, али заправо и није толика разлика. Али то може бити начин да се увере савезници када се осећају посебно угроженим од Русије", додао је он.

Б61 је породица нуклеарних бомби која је први пут развијена раних 1960-их и првобитно демонстрирана у подземним нуклеарним тестовима у Невади. Десетак верзија је развијено током деценија и већина их је у међувремену пензионисана.

Програмом продужења живота Б61-12 вредним 10 милијарди долара управља Министарство енергетике САД и требало би да замени неколико ранијих верзија, укључујући око 100 бомби ускладиштених у ваздушним базама у Немачкој, Италији, Белгији, Холандији и Турској.

Све надоградње су у ненуклеарним аспектима дизајна невођене бомбе и укључују уклањање падобрана и уградњу новог репног комплета и друга побољшања за "значајно већу прецизност“, рекао је Кристенсен.

Нова верзија је такође дизајнирана тако да амерички и савезнички бомбардери и борбени авиони — укључујући бомбардере Б-2 и Б-21 и борбене авионе Ф-15, Ф-16, Ф-35 и Торнадо — могу да носе оружје, за разлику од неколико старијих верзија Б61 које су годинама биле у складишту.

Сама бојева глава је једна од најсвестранијих у америчком арсеналу јер се њена експлозивна снага може повећати или смањити у зависности од мете, што је чини оружјем ниског или средњег домета.

Вест долази у тренутку када Запад и Москва оптужују једни друге за подстицање нуклеарних тензија усред сукоба између Русије и Украјине.

НАТО је 17. октобра започео своју годишњу нуклеарну вежбу "Стеадфаст Нун", која траје до 30. октобра и укључује до 60 авиона, укључујући Б-52 бомбардере дугог домета. У среду су америчка војска и морнарица пробно испалили ракету као део свог програма за хиперсонично оружје великог домета.

У међувремену, руски председник Владимир Путин надгледао је у среду вежбу балистичких ракета великих размера, током које су стратешке снаге земље симулирале узвратни нуклеарни удар.

image