Свет

Где се дедоше "спасиоци Украјине"? Дронови "бајрактар" нестали после годину дана

На почетку сукоба, дронови "бајрактар ТБ2" представљени су као спасиоци Украјине, годину дана касније падају к'о снопље
Где се дедоше "спасиоци Украјине"? Дронови "бајрактар" нестали после годину данаGetty © Handout / Handout

У првим месецима сукоба у Украјини, турске беспилотне летелице "бајрактар ТБ2" хваљене су као спасиоци Украјине и будућност ратовања.

Појавили су се бројни извештаји и видео снимци о томе како Украјина користи оружје за напад на руске тенкове, оклопна возила и патролне чамце. Њихова популарност је чак инспирисала виралну народну песму.

Међутим, нешто више од годину дана касније, некада цењени дронови су скоро у потпуности нестали са неба изнад борбене линије, а они који су остали сведени су на извиђачке дужности.

"Општа процена беспилотних летелица као што је ТБ2 је да добро функционишу без софистициране одбране од ваздушног и електронског ратовања", рекао је за "Бизнис инсајдер" Семјуел Бендет, аналитичар и стручњак за беспилотне и роботске војне системе у Центру за поморске анализе. "Као релативно спора и ниско летећа беспилотна летелица, може да постане мета за низ система противваздушне одбране који су добро организовани – видели смо то у Либији и у Нагорно-Карабаху."

Иако је Русија била подложна ударима украјинских дронова у првим месецима сукоба, убрзо се прилагодила и од тада успешно обара и омета многе украјинске беспилотне летелице.

"Када се руска војска сабрала, успела је да сруши многе ТБ2", рекао је Бендет.

Украјина је прошле године саопштила да је добила 50 дронова ТБ2 од почетка сукоба који су до краја 2022. године уништени. Из Москве је у априлу саопштено да су руске снаге уништиле више од 100 дронова.

Сада Украјина углавном користи ТБ2 у обавештајне, надзорне и извиђачке сврхе, а не за офанзивне акције, рекао је Бендет.

Недавна процена показала је да се Русија шампион када је реч о обарању беспилотних летелица - њихове снаге су сваког месеца скидале око 10.000 украјинских дронова.

Електронско ратовање је "критична компонента" руске тактике и доприноси огромним губицима украјинских беспилотних летелица, наводи се у извештају који је објавио британски краљевски институт РУСИ.

image