Свет

Крај украјинског "бајрактар" сна? Анкара одустала од отварања фабрике у Запорожју

Фабрика беспилотних летелица коју би заједнички водили Турска и Украјина можда неће бити изграђена
Крај украјинског "бајрактар" сна? Анкара одустала од отварања фабрике у Запорожјуwww.globallookpress.com © Ahmed Deeb/dpa

Ера турских дронова ТБ-2 "Бајрактар" ​​у Украјини могла би ускоро да се заврши, ако је веровати извештајима руских медија и коментарима оснивача турске компаније на друштвеним мрежама.

Турска компанија "Бајкар", специјализована за беспилотне летелице, наводно је обавестила украјинске власти да неће моћи да отворе фабрику у партнерству са украјинском државном одбрамбеном компанијом.

Верује се да иза овог потеза стоје два основна разлога, преноси портал "Јурејжан тајмс".

Први разлог је све мања ефикасност и све већа рањивост дронова на руску противваздушну одбрану и електронско ратовање. Други разлог је споразум који су руски председник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган недавно постигли о претварању Турске у "гасно чвориште", што ће Анакри омогућити да оствари своје снове о регионалној енергетској сили, наводи портал.

Посматрачи верују да је Ердоган спремно прихватио Путинов захтев да заузврат престане да наоружава Украјину, с обзиром на пристојан лични однос између два лидера.

Падају дронови

До краја јуна Украјина је изгубила много "бајрактара", што је видљиво са фотографија и видео снимака које су објавили проруски и руски медији и институције. Портал "Јурејжан тајмс", специјализован за војну аналитику, пренео је раније да су након почетних тактичких успеха турске беспилотне летелице почеле да падају, односно да их обарају напредни руски системи противваздушне одбране.

Магазин "Форин полиси" детаљно је описао како су млађи украјински официри, трупе на првој линији ватре и виши чланови особља били подељени у погледу даље употребе турских дронова, при чему су официри инсистирали на њиховој употреби. На крају, Украјинци су морали да смање примену беспилотних летелица на 20 до 30 летова дневно.

Чак су и званичници америчке одбране изразили неспремност да пошаљу скупе беспилотне летелице МК-1Ц "Греј игл" у Украјину. Разлог би могли да буду руски ПВО системи "Панцир" који су оборили многе украјинске авионе и беспилотне летелице.

Накнадна анализа "Јурејжан тајмса" открила је да је Русија веома унапапредила своје способности за електронско ратовање (ЕВ) од интервенције у Сирији 2015. године. Москва је развила могућности да онеспособи и омета већину Џи-Пи-Ес сигнала и високо шифрованих радио фреквенција.

Зеленски и даље жели "бајрактаре" направљене у Украјини

Председник Украјине Владимир Зеленски се 9. септембра у Кијеву састао са генералним директором компаније "Бајкар" Халуком Бајрактаром. Из канцеларије Зеленског је саопштено да су председник и Бајрактар разговарали о изградњи фабрике "Бајкар" у Украјини користећи украјинске компоненте.

Очекивало се да ће ова фабрика користити техничке и логистичке капацитете акционарског друштва ЈСЦ, украјинског произвођача авионских мотора чије се седиште налази у Запорожју.

Осим што је дом нуклеарне електране Запорожје, за коју Русија наводи да ју је Украјина гранатирала, она је такође једна од четири регије, заједно са Херсоном, Доњецком и Луганском, које су на референдуму гласале за придруживање Руској Федерацији.

Договор Путин-Ердоган

Путин и Ердоган састали су се 13. октобра на маргинама самита у Астани у Казахстану. Руски председник је предложио снабдевање Турске гасоводом Турски ток испод Црног мора.

У извештајима се наводи да је Путин рекао Ердогану да ће "гасно чвориште" помоћи "да се одреди цена гаса (независно од) политичких призвука".

Ердоган је касније рекао да обе владе спроводе техничке студије о одрживости пројекта. Он је такође пред турским парламентом и на састанку своје Партије правде и развоја (АКП), 19. октобра, рекао да је пристао на Путинов предлог.

Истог дана, руски сајбер шаљивџије Вован и Лексус представили су се као амерички званичници и снимили високог украјинског званичника Сергија Пашинског како критикује ТБ-2 у онлајн интервјуу.

Пашински је народни посланик Украјине и председник Комитета за националну безбедност и одбрану Украјине. Мислећи да разговара са бившим америчким амбасадором у Русији Мајклом Мекфолом, рекао је да "у Бајрактару има више ПиАра и корупције него борбене употребе."

Политичар, који је на челу Асоцијације одбрамбених предузећа Украјине, је даље рекао да су турски дронови, које западни и украјински медији хвале као прекретницу на бојном пољу у Украјини "пре свега пропагандни пројекат".

"Ја сам лично био против тога јер су они изузетно рањиви на системе противваздушне одбране. Сви су оборени у року од недељу дана. (Дрон) није самодовољно оружје и системи ПВО их муњевито обарају, те уопште немају борбену ефикасност“, рекао је он. Овај руски превод интервјуа Пашинског кружио је руским друштвеним медијима и приватним групама.

Сам Бајрактар је љутито твитовао 18. октобра одговоривши Украјинцу: "Све што могу да понудим господину Пашинском је одговор: ’Онда се борите сами'." Твит је потом скинуг са мреже.

Руски војни медији објавили су да су разговори о фабрици Бајкар "нестали" из украјинске штампе у септембру.

Прво се причало да су Турци одлучили да смање испоруке дронова Украјини, затим постоје информације да то нису гласине, већ напротив, поуздани подаци.

У извештају руских медија пише да пошто Путин и Ердоган планирају да створе гасно чвориште у Турској, Анкара мора да прекине испоруку беспилотних летелица Кијеву, што је био предуслов споразума.

image
VV inauguration
banner