Свет

Наводили ракете: Кијев хапси блогере због снимака украјинског ПВО (ВИДЕО)

Шесторици Украјинаца прети казна од осам година затвора, јер су видео записима могли да открију положаје украјинских снага и да олакшају руској војсци да погоди циљ
Наводили ракете: Кијев хапси блогере због снимака украјинског ПВО (ВИДЕО)Getty © Omar Marques / Stringer

У Кијеву је одржана масовна акција хапшења у којој је приведено 33 људи због снимања рада система украјинске противваздушне одбране чиме су, како је наведено, угрозили његово деловање, пише "Цариград".

Како јавља "Скај њуз", шесторици Украјинаца прети казна од осам година затвора, јер су снимцима могли да открију положаје украјинских снага, и да олакшају руској војсци погађање циља.

Наиме, одмах по објављивању снимака бројни руски Телеграм налози су их преузели и делили, а међу њима је, како сматра украјинска власт, било и канала којима "управљају руске специјалне службе".

Од почетка Специјалне војне операције (СВО) у Украјини је уведен закон који забрањује објављивање фотографија, видео записа и информација о активностима оружаних снага.

Спроводе се "свеобухватне мере" како би се прикупили сви докази, а починиоцима прети казна до осам година затвора, саопштила је украјинска Служба безбедности.

Подсетимо, руско Министарство одбране саопштило је да је у нападу на Кијев у којем су коришћене ракете "кинжал" уништен мултифункционални радар украјинских снага и пет лансера ПВО система "патриот".

image