Свет

Немачка: Пет година затвора због напада на неонацисте

После готово сто дана суђења, Лина Е. осуђена је као "левичарска екстремисткиња“ на више од пет година затвора. Још тројица оптужених осуђени су на вишегодишње затворске казне
Немачка: Пет година затвора због напада на неонацистеwww.globallookpress.com © imago stock&people

Виши регионални суд у Дрездену изрекао је вишегодишње затворске казне левичарској екстремисткињи Лини Е. и још тројици осумњичених, преноси "Шпигл".

Ова 28-годишњакиња осуђена је на пет година и три месеца затвора због "чланства у злочиначкој организацији." Остали су осуђени на казне од две године до пет месеци и три године и три месеца, због чланства или подршку криминалној организацији.

Пресудом је суд остао на захтеву савезног тужиоца, који је тражио осам година затвора за Лину Е. За тројицу оптужених, федерално тужилаштво је захтевало између две године и девет месеци и три године и девет месеци затвора, у процесу који траје од септембра 2021. године.

Одбрана је затражила ослобађајуће пресуде.

Процес је био политички мотивисан и вођен на погрешном месту, изјавили су браниоци. Сама чињеница да је Заједнички савезни комитет (ГБА) преузео истрагу довела је до тежих кривичних пријава.

Адвокати тврде да су њихови клијенти изложени предрасудама и оптужују савезне тужиоце да користе различите стандарде када осуђују актере са деснице и левице. Укратко, суд је окривљен за пристрасност.

Лина Е. је оптужена за неколико напада на неонацисте или осумњичене присталице десничарске сцене у Лајпцигу, Вурцену и Ајзенаху, између 2018. и 2020, са тешким повредама. Е. је у притвору од новембра 2020. године. Остала тројица осумњичених били су на слободи. Јохан Г, вереник Лине Е, за кога се такође наводи да је умешан у овај злочин, крио се од лета 2020.

Савезни завод за заштиту устава четворицу осуђеника сврстава у "насилне аутономне починиоце". Како се наводи у саопштењу о пресуди, представник власти Томас Халденванг је изјавио: "Случај је пример високог потенцијала за насиље и степена радикализације који преовладава у деловима левичарске екстремистичке сцене и у овом облику представља нови развој левог екстремизма."

Левичари су одржали демонстрације за Лину Е. и њене саборце. Присталице и симпатизери су у судници гласно протестовали против ове пресуде. Након изрицања казне, председавајући судија Ханс Шлутер-Штатс прекинуо је рочиште, јер је публика на клупи узвикивала: "Пријатељи фашиста2 и 2Је**на класна правда".

У среду су планирани протестни скупови у Дрездену и Лајпцигу.

За суботу су сазвани протести широм земље.

Безбедносни органи страхују од нереда.

image