Свет

Бес у Белој кући: Саудијци понизили америчку администрацију напуштањем тајног нафтног договора

Амерички председник Џозеф Бајден претрпео је нови ударац уочи међуизбора одлуком Саудијаца да одустану од договора о повећаној производњи нафте
Бес у Белој кући: Саудијци понизили америчку администрацију напуштањем тајног нафтног договораwww.globallookpress.com © © Saudi Press Agency

Сарадници председника америчког председника Џозефа Бајдена побеснели су када је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман одустао од тајног договора за који су веровали да су га склопили ради повећања производње нафте, пише "Њујорк тајмс".

Лист наводи, позивајући се на америчке и блискоисточне званичнике, да су Бајденови сарадници наводно тајно постигли договор са Саудијцима о повећању производње нафте до децембра.

Тај договор би омогућио Белој кући да тврди да је председникова контроверзна посета краљевству у јулу била корисна, а договор би био и подстицај Демократској партији уочи међуизбора, јер су суочени са критикама републиканаца због високих цена гаса.

Током председничке кампање, Бајден је критиковао Саудијце због кршења људских права, али како су се, због сукоба у Украјини, цене нафте повећале, он је, без договора са високим званичницима своје странке, отишао у Џеду где се састао са Мохамедом Бин Салманом.

Међутим, уместо да Бајдену пружи преко потребну политичку победу, престолонаследник је одустао од договора. Саудијска Арабија је такође разбеснела демократске законодавце и званичнике Беле куће раније овог месеца најављујући планове за смањење производње заједно са Русијом и другим земљама групе ОПЕК, подижући цене нафте.

Тај потез су неке демократе протумачиле као покушај мешања у изборе на средини мандата и гурнуо је Белу кућу и Саудијце у круг међусобног оптуживања. Бајден је поручио Саудијцима да ће осетити последице своје одлуке, али није прецизирао какве би оне могле бити.

Саудијско министарство енергетике одбацило је тврдње да је смањење производње политички мотивисано. "Одлуке ОПЕК+ доносе се консензусом свих чланица и одређују се искључиво тржишним основама, а не политиком", саопштили су Саудијци.

"Имамо неслагања са Саудијском Арабијом око најновијег смањења производње, али наша енергетска политика се увек фокусирала на цене, а не на број барела — и та политика је успешна са ценама сирове нафте за преко 30 одсто само ове године", бранила је Бајденову политику портпаролка Савета за националну безбедност Ејдриен Вотсон.

Истовремено, амерички званичници се припремају за још један потенцијални скок цена у децембру, ако европски ембарго на руску нафту ступи на снагу и Саудијци одбију да повећају производњу нафте како би надокнадили очекивано смањење понуде. Званичници кажу да би то био сигуран знак да су Саудијци помагали Русима поткопавајући амерички и европски план.

"Иако се јасно нисмо сложили са одлуком ОПЕК+ почетком октобра, препознајемо важност наставка рада и комуникације са Саудијском Арабијом и другим произвођачима како бисмо осигурали стабилно и поштено глобално енергетско тржиште“, рекао је Бајденов изасланик за енергетику, Ејмос Хохштајн.

Неки аналитичари кажу да су амерички и саудијски званичници погрешно протумачили једни друге о динамици тржишта нафте и геополитици око Русије и да ће Бајденовој администрацији бити тешко да схвати како су ствари кренуле наопако.

"Деконструкција саудијског доношења одлука сада је попут кремљологије на стероидима“, оценио је научник са Института арапских држава Залива у Вашингтону, Хусеин Ибиш.

image