Свет

Макрон прети Кијеву: Преиспитаћемо подршку, ако не успе контраофанзива

Запад наоружава Украјину, али је не укључује у стратешки безбедносни дијалог, каже француски лидер
Макрон прети Кијеву: Преиспитаћемо подршку, ако не успе контраофанзиваGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Запад ће преиспитати подршку Оружаним снагама Украјине ако не успеју у обећаној контраофанзиви, изјавио је председник Француске Емануел Макрон, преносе "РИА Новости".

"Ми масовно наоружавамо Украјину, али је не укључујемо ни у какав стратешко безбедносни дијалог. Ако желимо дугорочни мир, ако желимо да будемо поуздан партнер, морамо јој дати средства да спречи агресију, као и за споразуме о безбедносној архитектури. Ја сам за то да се Украјини дају опипљиве безбедносне гаранције", казао је Макрон на безбедносном форуму "Глобсек" у Братислави.

Он је додао да западне земље треба да преиспитају подршку Украјини уколико сукоб буде дуготрајан.

"Неопходно је свим средствима помоћи властима у Кијеву за ефикасну контраофанзиву. Морамо повећати ову подршку", поручио је.

Према његовим речима, за то постоје два разлога, од којих је први тај што украјинске трупе "данас бране Европу".

"Други разлог је да у Украјини има толико оружја да је у нашем интересу да имамо поуздане безбедносне гаранције у мултилатералном формату. Морамо да будемо много амбициознији по овом питању него што смо били раније", нагласио је.

Како је навео француски лидер, успешна украјинска контраофанзива би могла да отвори прилику за прелазак на дијалог о миру, а да Европа такође треба да припреми овај мир и поуздане гаранције за Кијев.

Време почетка украјинске контраофанзиве је више пута мењано и она се одавно најављује. Како наводе руски стручњаци, циљ тог најављивања је да се Русија држи у неизвесности, а свима је јасно да Запад од кијевских власти захтева брзе резултате.

Запад ће преиспитати опције за подршку Оружаним снагама Украјине ако не успеју у обећаној контраофанзиви. Ово је изјавио француски председник Емануел Макрон.

Он је истакао да западне земље масовно наоружавају Кијев, али да Украјина не учествује ни у каквом безбедносном дијалогу. Такође, француски председник се заложио да се Оружаним снагама Украјине да више "опипљивих безбедносних гаранција“.

image