Свет

Орбан: Сукоб се може зауставити само ако Руси постигну споразум са Вашингтоном

Очигледно је да нема победе за "јадне Украјинце" на бојном пољу, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан
Орбан: Сукоб се може зауставити само ако Руси постигну споразум са ВашингтономGetty © Laszlo Balogh

Мађарски премијер Виктор Орбан критиковао je лидере ЕУ да су "превeлики интелектуалци" који не улажу довољно капацитета у окончање борбе у Украјини.

Према његовој изјави, мало је вероватно да ће "јадни Украјинци" из сукоба са Русима изаћи као победници, због чега је упутио позив Вашингтону и Москви на хитне преговоре.

Орбан, који је познат по својим неблагонаклоним погледима на ЕУ и њене чланице због неутемељене подршке Украјини, поновио је свој вапај за прекидом ватре на Катарском економском форуму у Дохи.

"Очигледно је да војно решење не функционише. Ако погледате реалност, бројке, контекст и чињеницу да НАТО није спреман да пошаље своје трупе, очигледно је да нема победе за јадне Украјинце на бојном пољу. Ово је мој став", поручио је мађарски премијер, за све окривљујући "неуспелу дипломатију".

Орбан је, иначе, један од ретких европских лидера који није посетио Кијев након почетка Специјалне војне операције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је да Мађарска блокира нов пакет војне помоћи Украјини, иако је убеђен да ће средства сигурно бити на располагању.

Мађарска је тај потез направила јер је Украјина њихову националну банку ставила на своју листу "међународних спонзора рата".

Према њему, о новом европском безбедносном споразуму требало би преговарати са Москвом.

"Као држава, Украјина је наравно веома важна, али на дужи рок, са стратешког становишта, оно што је битно је будућа безбедност Европе", додао је он.

Мађарски премијер је критиковао лидере ЕУ да су "превише интелектуални", тврдећи да не траже очигледна решења, а једно од њих могао би да буде споразум који укључује Вашингтон и Кремљ.

"Јасно је да без Сједињених Држава нема безбедносне архитектуре за Европу. Овај сукоб се може зауставити само ако Руси постигну споразум са Вашингтоном", рекао је он. 

Мађарска, у којој половина енергетских потреба зависи од Русије, преговара о споразуму са Катаром о увозу природног гаса, а прве испоруке се очекују 2026. године.

image