Свет

Европски посланици спремни да погазе демократију, само да спрече Мађарску да председава Саветом ЕУ

Сваких шест месеци, друга земља ЕУ има ротирајуће председавање, што јој даје одређени простор да утиче на шире политике широм ЕУ, а поједини посланици покушавају да у томе спрече Мађарску
Европски посланици спремни да погазе демократију, само да спрече Мађарску да председава Саветом ЕУwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Мађарско председавање Европској унији планирано је за следећу годину, али су посланици Европског парламента изнели низ стратегија које би, ако се примене, могле да ослабе, ако не и потпуно упропасте то председавање.

Очекује се да ће Европски парламент ове недеље гласати о необавезујућој резолуцији којом се доводи у питање способност Будимпеште да успешно председава Саветом у другој половини 2024.

Сваких шест месеци, друга земља ЕУ има ротирајуће председавање, што јој даје одређени простор да утиче на шире политике широм ЕУ.

"Време је да почнемо да играмо тврдоглаво", рекла је холандска посланица Софи ин`т Велд на конференцији за новинаре са још четири посланика из различитих политичких група, који су написали предлог парламенту.

Предлог укључује начине да се сарадња "сведе на минимум" током мађарског председавања, објаснила је она.

Посланичке примедбе су уследиле пошто нема довољно ентузијазма националних влада окупљених у Савету ЕУ да блокирају Будимпешту да преузме председавање.

Европски парламентарци су опрезни да би Мађарска могла да искористи шестомесечни мандат за промовисање политика које су "у супротности са вредностима ЕУ" у осетљивом тренутку, непосредно након одржавања европских избора у јуну и када се кључни послови деле у институцијама ЕУ.

Нацртом текста парламента, који je данас на дневном реду, тражи се од Савета да пронађе одговарајуће решење или се у супротном суочи са одговарајућим мерама парламента.

Мађарска министарка правде Јудит Варга одбацила је притисак парламента као бесмислицу и оптужила скупштину да игнорише демократију.

"Овде Европски парламент нема никакву улогу – постоји једногласна резолуција Савета већ дуги низ година, која чини поредак председавања", рекла је Варга новинарима у уторак у Бриселу.

Чак су и примарни аутори предлога парламента признали да не постоји очигледан правни пут да се заустави председавање.

"На нама је да сада смислимо шта можемо да урадимо у вези са овим председништвом", рекла је Гвендолин Делбос-Корфилд, француска посланица Зелених, која је помогла у писању резолуције.

"Званични текстови из уговора не говоре много о томе шта можемо, а шта не можемо. Чак ни стручњаци са којима сам се консултовала нису баш јасни шта се може учинити", признала је она на истој конференцији за новинаре у среду.

image