Свет

Најбољи период у историји: Како је Мађарска постала кључан партер Кине у ЕУ

Противљење Америци зближило Виктора Орбана и Сија Ђинпинга
Најбољи период у историји: Како је Мађарска постала кључан партер Кине у ЕУGetty © Pool / Pool

За оне који су навикли на ЕУ скептицизам према Кини, изјаве мађарских дипломата о јачању сарадње са Пекингом могле би да делују изненађујуће. Али, пише "Економист", пријатељство Кине и Мађарске, као и сарадња са Русијом, не обазире се на Брисел и не престаје да јача и развија се.

Односи две земље су "у најбољем периоду у историји", рекао је највиши кинески дипломата Ванг Ји, док је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поручио да сарадња Будимпеште и Пекинга представља "могућности а не ризике".

Мађарска понавља став Кине да западна подршка Украјини само подстиче сукоб на рачун Европе. У разговору за "Блумберг" мађарски премијер Виктор Орбан бранио је своје блокирање пакета финансијске помоћи ЊУ Украјини од 540 милиона долара. "Нема шансе да се добије овај рат", рекао је тада.

Друге земље у Iсточној Европи, попут Пољске, делиле су "ангажованији" приступ Мађарске у односима са Кином све до почетка Специјалне војне операције када је њихов ентузијазам "нарушен".

Кина је свесна предности пријатељства са Европом. ЕУ је витални трговински партнер. Штавише, блок би могао, ако жели, да ублажи утицај америчког трговинског и технолошког ривалства са Кином. Током посете Кини прошлог месеца, француски председник Емануел Макрон упозорио је да европске земље не би требало да постану "само следбеници Америке" у вези са Тајваном.

Али Мађарска је посебна, истиче "Економист". Погледи на свет Орбана и кинеског лидера Сија Ђинпинга имају много заједничког. Обојица желе да зауздају америчку моћ и верују да утицај Запада опада. Деле наклоност према Русији.

Мађарска је у доброј позицији да послужи спољнополитичким интересима Кине. Као чланица ЕУ, Мађарска има право вета на спољну и безбедносну политику и користи га да разблажи или одбаци изјаве ЕУ критичне према Кини. Такође је члан НАТО-а, алијансе на коју Кина, наводно, гледа са све већом забринутошћу. Мађарска је такође повремено показала спремност да и ту утиче, на пример у својој недавној подршци Турској у блокирању приступања Шведске.

Дакле, у кинеским очима, земља са мање од 10 милиона људи и једна од најсиромашнијих у ЕУ има велику улогу. То је било очигледно у фебруару када је Ванг отишао на своју прву прекоокеанску турнеју откако је преузео дужност шефа кинеске дипломатије. Посетио је Француску, Италију, а потом и Немачку. Пре него што је кренуо у Москву, свратио је у Мађарску где је хвалио политику Будимпеште наклоњену Кини.

Орбан, који је влада од 2010. године и постао је још јачи након још једне победе на општим изборима прошле године, остаје поуздан пријатељ Пекинга. Анкете показују да су Мађари међу људима који највише подржавају Кину у ЕУ.

Опозиција, збрисана на прошлогодишњим изборима, не показује знаке да ће покушати да искористи повремено незадовољство јавности против Кине, на пример против пројекта вредног више милијарди долара који укључује кинеске фирме: нову железничку везу између Будимпеште и Београда у суседној Србији (радови на мађарској страни почели су 2021. године). За Кину је ово врхунац њиховог пројекта "Појас и пут" у Европи. 

Си ће се, наводи "Економист" прилагодити свим променама у европским ставовима према Кини. Са друге стране, Орбан не показује знаке дистанцирања од Кине. Докле год је на власти, Мађарска ће бити користан савезник.

"Проучавање њеног става о Кини могло би да понуди лекције за развој добрих односа између Кине и других европских земаља", написала су о Мађарској двојица кинеских научника у раду објављеном ове године у часопису Комунистичке партије. Једна очигледна лекција била би да проруске владе стварају чврста пријатељства.

image