Свет

Продавница чоколаде, љубавни филм, хотел: Где су нестале милијарде долара климатских инвестиција

Више од две милијарде евра намењених борби против климатских промена потрошено на друге пројекте
Продавница чоколаде, љубавни филм, хотел: Где су нестале милијарде долара климатских инвестицијаGetty © Sean Gallup / Staff

Истраживање агенције Ројтерс открило је да су неке земље искористиле новац намењен борби против климатских промена у сврхе које немају много везе са еколошким циљевима.

Италија је тим новцем помогла малом произвођачу да отвори продавнице чоколаде и сладоледа у Азији, САД су подржале проширење луксузног хотела на обалама Хаитија, Белгија је финансирала љубавни филм који се одиграва у амазонској прашуми, а Јапан улаже новац у нову термоелектрану у Бангладешу и проширење аеродрома у Египту, преноси Танјуг писање Ројтерса.

Укупна вредност ових пет пројеката је 2,43 милијарде евра, а поменуте четири земље их рачунају као "климатске инвестиције" које треба да помогну државама у развоју да се смање штетне емисије и адаптирају се на глобални раст темепературе.

Смисао ових инвестиција је упитна, али поменуте земље нису прекршиле никаква правила, пошто она - не постоје.

Секретаријат Уједињених нација за климатске промене је рекао Ројтерсу да земље саме одлучују о томе да ли ће увест заједничке стандарде.

Ово је "Дивљи запад финансија", сматра подсекретар филипинског Министарства за финансије Марк Џовен, који заступа своју земљу у УН приликом разговора о клими.

"У суштини, све што се назове климатском инвестицијом је климатска инвестиција", рекао је он.
Многи позивају на јаснија правила о томе шта јесте, а шта није инвестиција у екологију и борбу против климатских промена, али решење још није на видику, сматра британска агенција.

image