Свет

Француски парламент усвојио извештај о наводним везама Русије са странком Марин Ле Пен

У документу се истиче да је Национално окупљање јединствено по својој идеолошкој блискости руском режиму и финансијским везама које ће бити предмет даље анализе
Француски парламент усвојио извештај о наводним везама Русије са странком Марин Ле Пенwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Лидерка Националног окупљања (РН) Марин Ле Пен оценила је да је скупштински извештај истражне комисије о страном мешању, који је процурио у јавност, "непоштен и потпуно исполитизован", преноси "Франс инфо".

Она је оценила да се ради о "политичком процесу", иако је комисија настала на иницијативу њене странке. Циљ је био да се одговори на оптужбе о наводном руском утицају које су покренули Емануел Макрон и други политички противници РН, тако што ће се истрага проширити "на све политичке партије и све потенцијалне утицаје".

Извештај је усвојен са 11 гласова за, пет против и два уздржана, сазнаје "Франс инфо".

У њему се наводи да главне претње од "страног мешања" долазе из Русије, Кине, Ирана, Марока, Катара и Турске. Затим се истиче да је "Национално окупљање јединствено по својој идеолошкој блискости руском режиму и финансијским везама које ће бити предмет даље анализе".

Помињу се и везе између Русије и истакнутих појединаца РН као што су Тијери Маријани и Ејмерик Шопрад. За Шопрада, који је био посланик РН од 2014. до 2019. наводи се да је "несумњиво играо кључну улогу у изградњи веза између Националног фронта и неких људи блиских Путину“.

У извештају се цитирају речи европосланице и некадашње министарке за европска питања Натали Луазо која је пред истражном комисијом рекла да утицај Москве у Француској, као и другде у Европи, шири екстремна десница.

"Ова веза се посебно објашњава снажном блискошћу ставова са руским властима о одређеном броју политичких вредности и геополитичких питања", коментарише се у извештају, али се подсећа и на русофилске позиције Жан-Мари Ле Пена, оца актуелне лидерке РН. 

Клеветничке кампање

Извештај наглашава "честе" контакте чланова РН и руских званичника.

Наводе се и раније изјаве Марин ле Пен о Русији, у којима је говорила да дели "заједничке вредности" са Русима и да је "можда једина у Француској која брани Русију". Осим тога, она је у неколико наврата бранила припајање Крима Русији, што се у извештају оцењује као "видно цењено у Москви".

У извештају се помињу две врсте подршке РН Путиновој Русији: путовања и гласање у Европском парламенту. Тако се истиче да је Марин Ле Пен посетила Москву "најмање четири пута: 2013, 2014, 2015. и 2017. године".

Затим се подсећа на бројна путовања посланика РН, попут посете делегације коју је предводио Тијери Маријани Криму или током уставног референдума у ​​Русији. 

"Још један облик експлицитне подршке руском режиму чинили су посланици Европског парламента који су чланови Националног окупљања, који гласају систематски се усклађујући са интересима руског режима", пише у документу. 

Наиме, "од марта 2019. до фебруара 2022. године, РН није гласао ни за један текст који критикује Русију". Након почетка руске СВО у Украјини, РН је гласао за четири резолуције неповољне по Русију, али је "исто наставио да буде уздржан или гласа против у многим другим случајевима".

Марин Ле Пен је одговорила током саслушања пред истражном комисијом, осудивши "клеветничке кампање" које је приписала француском председнику Макрону. 

"Понављам вам по ко зна који пут да је једина веза која постоји између Националног окупљања и Русије кредит који је потписан 2014. године, који отплаћујемо сваког месеца и који ћемо отплаћивати до 2028. године", истакла  је Ле Пен.

image