Свет

Зеленски: Русија супериорна у ваздуху, много Украјинаца ће изгинути

Украјински председник рекао да се плаши промене руководства у Сједињеним Америчким Државама
Зеленски: Русија супериорна у ваздуху, много Украјинаца ће изгинути© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Украјински председник Владимир Зеленски је рекао да Украјина сада коначно спремна да започне своју дуго најављивану офанзиву, али је упозорио да ће она бити изузетно тешка и да ће носити високу цену.

"Ми снажно верујемо да ћемо успети", рекао је Зеленски у интервјуу за "Волстрит џорнал". "Не знам колико ће трајати. Да будем искрен, она се може завршити на више начина, али ћемо урадити то."

Зеленски је рекао да се плаши да би промена руководства у Америци након председничких избора следеће године могао да успори процес приступања Украјине НАТО-у.

Он је такође позвао Кину да "покуша да обузда Русију", а поновио је и да његовој земљи треба још ПВО система "патриот".

Зеленски је признао да Русија поседује супериорност у ваздуху, као и да ће "много украјинских војника погинути" током контраофанзиве услед недостатка противваздушних система.

Украјински председник је рекао и да би волео да Кијев добије још наоружања, али да "не може да чека месецима" да се то догоди. Зеленски је рекао да су украјинске оружане снаге "јаче и мотивисаније" од Руса.

Како наводи "Волстрит џорнал", украјинска контраофанзива представља кључан тренутак у руско-украјинском сукобу, који би могао да одреди његову будућност.

Зеленски последње време осцилира између исказивању захвалности својим западним савезницима за помоћ и критике њих зато што не шаљу довољно оружја.

Он је рекао да је "свестан да се западни лидери понекад осећају увређено због његовог оштрог тона", али да му није јасно зашто они Украјини не шаљу "још напредног оружја".

Уколико Украјина не буде у стању да се одбрани од Русије, "та звер ће развити апетит и настављати са освајањима", рекао је Зеленски.

"Немојмо да поредимо ко би коме требало да буде захвалан", рекао је он.

Зеленски је рекао да је забринут да би било каква промена у америчкој администрацији могла утицати на помоћ коју Украјина прима из те земље.

"У оваквој ситуацији, када постоји подршка, плашите се промена", рекао је он. "И да будем искрен, када поменете промену администрације, осећам се исто као и свака друга особа – желите промене на боље, али може бити и обрнуто."

Украјински председник је рекао и да не разуме тврдњу председничког кандидата и некадашњег председника САД Доналда Трампа да ће "окончати рат за 24 сата", пошто он то није учинио са сукобом на истоку Украјине док је био у Белој кући.

Он је додао и да Бајден има "емотивну везу" са Украјином, као и да није сигуран како би Трамп реаговао на почетку Специјалне војне операције да је у том тренутку био председник.

Зеленски је рекао и да не очекује да ће Украјина постати чланица НАТО-а док су борбе и даље трају, али да жели обећање да ће се то догодити након окончања сукоба.

"Уколико нам (на самиту НАТО-а) у Вилњусу не буде послат јасан сигнал, мислим да нема смисла да тамо уопште идемо", рекао је он.

Зеленски је додао и да је свог кинеског колегу Си Ђинпинга замолио да не шаље оружје Русији, као и да ће та држава играти значајну улогу у мировном процесу.

"Не бих волео да таква земља стоји са стране и гледа како људи умиру", рекао је он. "Уколико сте велики, то је показатељ ваше националне величине. То није слика у музеју, већ прави, крвави рат."

image
VV inauguration
banner