Свет

Пораст "руралног криминала" у Британији: Путин им крив и што краду тракторе

Једна од последица специјалне војне операције у Украјини, судећи по писању "Политика", је и пораст лоповлука у Британији
Пораст "руралног криминала" у Британији: Путин им крив и што краду тракторе© Frank Hammerschmidt/dpa

Пољопривредна опрема у Британији у последње време све чешће "добија ноге", а кривац за пораст лоповлука у овој острвској земљи, према писању "Политика", је руски председник Владимир Путин.

Повећање броја крађа пољопривредне и грађевинске механизације, наводно је једна од последица "илегалне инвазије Владимира Путина на Украјину".

Али, какве везе са руским председником имају британски трактори, фрезе, балирке и багери?

"Британска полиција каже да организоване криминалне банде у рапидно растућим количинама шаљу у источну Европу машине и опрему украдену са фарми широм Велике Британије. Западне санкције уведене Русији криве су за растућу потражњу у тој земљи", тврди "Политико".

Наредник Ендрју Хадлстон, који води британску државну службу јединице за рурални криминал, за овај медиј ипак каже да нема убедљивих доказа да роба украдена са поља, њива и ливада у Британији, на крају завршава у Русији. Он само сумња.

"Ако бисте ме питали за моје професионално мишљење, апсолутно бих професионално очекивао да црно тржиште одговори у земљи која је под санкцијама", тврди овај саговорник "Политика". 

Рурални криминал у Уједињеном Краљевству нагло је порастао 2023. године, а један фармер га описује као "најгоре што памти". 

"То је буквално као пандемија и ништа није безбедно где год да га паркирате", рекла је Иви Хантер, која води фарму у Хертфордширу.

Крађа машина у Енглеској и Велсу порасла је за више од 300 одсто у првом тромесечју ове године, а посебна мета лопова су грађевинске и пољопривредне машине попут багера и скупих ГПС јединица, које омогућавају пољопривредницима да ефикасније мапирају поља и саде усеве.

Компанија за сеоско осигурање НФУ Мутуал, издала је безбедносно упозорење уочи сезоне жетве, када су пољопривредне машине и опрема, често остављени преко ноћи на пољима- рањивији.

Пољопривредни произвођачи, укључујући гиганте попут "Џон Дира",и холандске компаније Лели, своје испоруке Русији и Белорусији обуставили су убрзо након почетка специјалне војне операције, а есперт за међународни организовани криминал и ванредни професор на Универзитету Сајмон Фрејзер у канадској Британској Колумбији Никол Џексон за "Политико" наводи да је добро познато да незаконите економске активности "цветају у конфликтним ситуацијама".

"Очекивали смо да ће се глобално појавити црна тржишта за читав низ производа, па тако и пољопривредну робу, оружје, електронску опрему…Како због санкција Русији, тако и уопштено", истиче она.

image