Свет

Кембриџ одлучио: Англосаксонци више не постоје, то је расистичка измишљотина

Британски "воук" академици тврде да су Англосаксонци никада нису постојали, односно да је реч о "расистичкој измишљотини"
Кембриџ одлучио: Англосаксонци више не постоје, то је расистичка измишљотинаGetty © Ian Forsyth

Универзитет у Кембриџу своје студенте наводно учи да Англосаксонци никада нису постојали као етничка група у "антирасистчком" покушају да "распрше британске националистичке митове".

Катедра за англосаксонски, нордијски и келтски (АСНЦ) на некада престижном Универзитету у Кембриџу довела је у питање сопствено постојање тврдећи да је англосаксонска етничка група "расистичка измишљотина која за циљ има подстицање британског расизма", пише "Дејли Телеграф".

"Воук" академици са те катедре тврде да је циљ њиховог антиенглеског става покушај да буду "више антирасистички настројени", додајући је "једна брига у вези са коришћењем термина 'Англосаксонац' његова перципирана конекција са расним и етничким енглеским идентитетом".

"Генерално, АНСЦ покушава да распрши националистичке митове, показујући студентима колико су они одувек били конструисани", навели су они.

Катедра на Кембриџу је такође додала да никада није постојао "кохерентан и повезан" идентитет народа у Енглеској, Шкотској, Велсу и Ирској.

У једном научном чланку који је објавио предавач на Кембриџу се тврди да је термин "Англосаксонац" тесно повезан са "урођеном расном политиком".

У широј академској заједници у Енглеској у последње време развио се покрет који историјска германска племена Англа, Саксонаца и Јута, која су у Британију дошла крајем римског периода, повезује са наводним расизмом насталим у Америци.

Та кампања је успела да оствари и поједине конкретне успехе. Тако је, на пример, Међународно удружење Англосаксониста 2019. године променило назив у Међународно друштво за рану средњовековну историју Енглеске, због "проблематичних конотација које су обично повезане са термином 'Англосаксонац'".

До промене имена дошло је непосредно након што је канадски стручњак за раносредњовековну књижевност Мери Рамбаран-Олм напустила ту организацију  и тврдила да је изучавање англосаксонске историје испуњено "инхерентном белошћу", као и да је "англосаксонски мит промовише лажну идеју шта значи бити 'аутохтон' у Британији".

Тврдње са Кембриџа наишле су на оштре реакције у Британији, а политички коментатор Пол Ембери је на Твитеру написао: "Замислите да универзитет исто ово каже о, на пример, аустралијским Абориџинима, Маорима и америчким Индијанцима".

Некадашњи члан УКИП-а и водитељ подкаста Карл Бенџамин одбацио је такве тврдње и рекао да "ми, Енглези, постојимо. Постојимо хиљаду година и то се сада неће променити. Нема дискусије. Нема дијалектике. Ми смо Енглези и живимо у Енглеској. Врло је једноставно".

image