Свет

Велика оштећења на Каховској хидроелектрани: Поправка ће трајати годину дана

Припадници украјинских снага наставили су током ноћи да гранатирају хидроелектрану, нанета је значајна материјална штета, а погинула су и два цивила
Велика оштећења на Каховској хидроелектрани: Поправка ће трајати годину данаwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Украјинске снаге изазвале су озбиљна оштећења на Каховској хидроелектрани у Херсонској области, рекао је начелник војно-цивилне администрације Нове Каховке у Херсонској области Владимир Леонтјев.

За поправку хидроелектране, која се налази на око пет километара од града Нова Каховка, како је казао,требаће доста времена.

"Како је она изграђена у најкраћем могућем року, мислим да ће уз помоћ модерних технологија бити обновљена доста брзо. Под доста брзо мислим на временске оквире на скали универзума. Дакле, не говоримо о томе да ће за поправку бити потребно неколико месеци. Потрајаће годину дана или више, то би требало да процене стручњаци", рекао је Леонтјев.

Оштећени су и Северокримски канал, Каховски магистрални канал и други објекти инфраструктуре, који учествују у снабдевању водом околних територија.

Током последњег интензивног ракетног и артиљеријског гранатирања хидроелектране у ноћи између суботе и недеље, нанета је материјална штета једном хотелу, стамбеним објектима, али су погинуле и две особе, док су три задобиле повреде. Сви су били цивили, рекао је Леонтјев.

У случају да Каховска хидроелектрана буде комплетно уништена, регион ће претрпети велике последице, а десетине хиљада људи ће имати проблеме због поплава. 

Стални представник Руске Федерације при Уједињеним Нацијама Василије Небензја рекао је крајем октобра да се на хидроелектрану и град Нову Каховку током једног дана испали у просеку 120 ракета, од којих су већина америчке ХИМАРС. 

Непрестани напади довели су до тога да је руска војска ове недеље донела одлуку да пребаци своју војску и око 60. 000 цивила на леву обалу Дњепра и тако напусти Херсон. Као један од разлога Суровикин је навео претње од потенцијалних поплава до којих би могло довести непрестано гранатирање хидроелектране.

Уништење Каховске хидроелектране изазвало би и несташицу воде на Криму, јер се тренутно путем Севернокримског канала на полуострво испоручује вода, која је неопходна за пољопривредне радове. Без воде, између осталих градова, могу остати Симферопољ и Севастопољ, саопштиле су руске "Известија" крајем октобра. 

image