Свет

Трампов правни тим примио писмо од тужилаца: Бивши председник САД предмет кривичне истраге?

Обавештење не значи нужно да ће Трамп бити оптужен
Трампов правни тим примио писмо од тужилаца: Бивши председник САД предмет кривичне истраге?Getty © Scott Olson / Staff

Америчко министарство правде обавестило је бившег председника Доналда Трампа да је он предмет кривичне истраге у вези са наводном злоупотребом поверљивог материјала, јавило је више медија.

Трампов правни тим примио је ове недеље писмо од тужилаца у којем се наводи да је бивши лидер предмет истраге велике пороте о томе да ли је незаконито држао тајне досијее у својој приватној резиденцији након што је напустио функцију 2021. године, рекли су неименовани извори за Си-Ен-Ен, "Фокс њуз", "Политико".

Овај потез би могао да укаже на то да се специјални адвокат Џек Смит спрема да донесе одлуку о оптужници у овом случају. Он је изабран за ту улогу недуго након што су федерални агенти извршили претрес Трамповог имања на Флориди у августу 2022, на крају откривши хиљаде страница владиних записа, укључујући преко 100 поверљивих докумената. Трампови адвокати су добровољно предали око 200 других досијеа пре претреса његове виле.

Смит је наводно позвао неколико Трампових сарадника последњих недеља да сведоче пред великом поротом, укључујући једног од његових адвоката Евана Коркорана, као и Тејлора Будовича, бившег портпарола и бившег шефа кабинета Беле куће Марка Медоуза.

У интервјуу за "Њујорк тајмс" у среду, Трамп је одбио да потврди да је обавештен о истрази, али је рекао да му није речено да ће бити оптужен.

Процедуре правосуђа наводе да се "циљана писма" могу слати онима за које постоје "значајни докази који га/њу повезују са извршењем злочина". 

Како Ројтерс објашњава, Министарство правде обично обавештава људе када постану предмет истраге како би им дало прилику да изнесу  сопствене доказе пред великом поротом. Обавештење не значи нужно да ће Трамп бити оптужен.

image