Свет

Румунски амбасадор у Кенији упоредио Африканце са мајмунима, Букурешт га опозвао

Драгош Виорел Зигау опозван је након великог дипломатског скандала у Африци, док је Министарство спољних послова покренуло процедуру за његову оставку
Румунски амбасадор у Кенији упоредио Африканце са мајмунима, Букурешт га опозваоwww.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Букурешт је опозвао свог амбасадора у Кенији Драгоша Виорела Зигау након скандала који је изазвао упоредивши Афиканце са мајмунима. Дипломата је оптужен за расистичку реторику, преноси лист "Адеварул".

"Румунски амбасадор у Кенији опозван је након великог дипломатског скандала у тој земљи, а сада је Министарство спољних послова покренуло процедуру за његову оставку. Овај корак је предузет након што се за инцидент сазнало током састанка са групом источноевропских дипломата у Канцеларији Уједињених нација у Најробију", пише лист.

Како се наводи, румунски амбасадор је, видевши мајмуна у близини, рекао: "Афричка група нам се придружила". Овај коментар, како се додаје, изазвао је контроверзу у дипломатској заједници и означен је расистичким.

Некима од присутних ова изјава деловала је нетактично, без поштовања и подстакла је афричку страну да се обрати румунском амбасадору за појашњење.

Афричке дипломате су изјавиле да је изузетно важно стварање атмосфере међусобног поштовања, разумевања и осетљивости у дипломатској сфери. Они су позвали да се предузму одговарајуће мере за решавање инцидената који би могли да наруше дипломатске односе и продуже стереотипе или предрасуде.

"Адеварул" појашњава да се инцидент догодио средином априла, али да се сазнало тек пре неки дан. Такође се наводи да је Дипломатско тело за контролу и оцену (ЦЦЕД) румунског Министарства спољних послова покренуло истрагу о овом случају и покренуло поступке, "укључујући утврђивање интерних мера Министарства спољних послова које су потребне у овој ситуацији".

image