Свет

У најбољем интересу свих или њих? "Џеј Пи Морган" се нагодио са Епстиновом жртвом

Руководство банке проценило је да им је јефтиније да се нагоде него да се повлаче по судовима
У најбољем интересу свих или њих? "Џеј Пи Морган" се нагодио са Епстиновом жртвомGetty © Michael M. Santiago / Staff

Банкарски гигант "Џеј Пи Морган Чејс" нагодио се са жртвом педофила Џефрија Епстина која је подигла грађанску тужбу против банке.

Како наводи Ројтерс, нагодбом се решава једна тужба против највеће америчке банке у групном случају који су поднеле Епстинове жртве и влада Америчких Девичанских острва, где је Епстин поседовао два острва на којима је, наводно, злостављао жене и девојчице.

Судски спорови између Америчких Девичанских острва и "Џеј Пи Морган Чејса" су још у току, као и потраживања банке против бившег извршног директора Џеса Стејлија, саопштила је банка.

"Странке верују да је ово решење у најбољем интересу свих страна, посебно преживелих који су били жртве Епстиновог ужасног злостављања", навео је "Џеј Пи Морган".

У тужби се тврдило да је банка задржала Епстина као клијента иако су знали да је сексуално злостављао девојке.

Епстин је био клијент банке од 1998. до 2013. године, а 2006. је ухапшен због навођења на проституцију, и две године касније се изјаснио кривим.

Епстин је умро у августу 2019. у затворској ћелији на Менхетну док је чекао суђење за трговину женама. Медицински иследник Њујорка прогласио је његову смрт самоубиством.

image