Свет

Последњи затворски дани Џефрија Епстина: Несаница, нови радио и покварени тоалет

Дан пре него што је пронађен мртав на поду ћелије, тужилац је обелоданио оптужницу на 2.000 страница против америчког финансијера
Последњи затворски дани Џефрија Епстина: Несаница, нови радио и покварени тоалетwww.globallookpress.com © © Uma Sanghvi

У време док је био под присмотром због покушаја самоубиства у затворској ћелији, Џефри Епстин био је узнемирен и није могао да спава, приметили су затворски званичници у записима које је недавно добио Асошијејтед прес (АП).

Називао је себе кукавицом и жалио се да не може да се прилагоди на живот иза затворских решетака, где је смештен у јулу 2019. године под оптужбом за трговину људима, односно да је у своје виле доводио десетине малолетница и плаћао им хиљаде долара за сексуалне услуге.

Амерички финансијер био је под психолошком опсервацијом због покушаја самоубиства, али је чак и после тога инсистирао да није суцидалан да има предиван живот и да би био луд да га оконча, како је рекао затворском психологу.

Епстин је пронађен мртав у својој ћелији у затвору на Менхетну 10. августа 2019. године.

Готово четири године касније, АП је, према закону о слободи приступа информацијама, дошао у посед докумената о његовом самоубиству на око 4.000 страница које укључују психолошку реконструкцију догађаја који су довели до тог чина, његову медицинску историју, извештаје  федералног Бироа за затворе, мејлове…

"Документа помажу да се одбаце многе теорије завере и показују како су огромни пропусти Бироа за затворе, озбиљан мањак запослених и немар, између осталог, допринели Епстиновој смрти", наводи се у тексту.

Додаје се и да документа бацају нови поглед на Епстиново понашање током 36 дана проведених у затвору, као и раније необјављен податак да је покушао да ступи у контакт мејлом са другим злогласним педофилом Леријем Насаром, али је његова порука враћена.

Ноћ пред смрт у ћелији, Епстин је изашао са састанка са својим адвокатом уз образложење да жели да телефонира породици, а затворском чувару је, према документима, рекао да је звао своју мајку, која је умрла пре 15 година.

Епстинова смрт довела је до појачаног надзора Бироа за затворе и навела државну агенцију да затвори затвор на Менхетну 2021. године. Унутрашњи допис, без датума, али послат после Епстинове смрти, истакао је у први план проблеме у затвору попут "озбиљног мањка особља, неодговарајуће обуке, праћења и надзора".   

Чувари задужени за Епстина у ноћи када је извршио самоубиство Това Ноел и Мајкл Томас оптужени су за лагање у затворским документима како би изгледало да су редовно обилазили ћелију, пре него што је нађено тело финансијера. Његов цимер из ћелије, није се вратио са саслушања пред судом дан раније, а затворски званичници пропустили су да одреде другог, остављајући Епстина самог у ћелији.  

Тужиоци су тврдили да су двојица чувара седела на само четири и по метра од Епстинове ћелије и гледали онлајн понуду намештаја и мотора и да нису обављали обавезне редовне обиласке на сваких пола сата. Такође, изгледа да су обојица заспала на око два сата.

Ноел и Томас признали су да су уносили лажне податке у службена документа, али су се нагодили са тужилаштвом и избегли затворску казну.

Истрага коју води Министарство правде још увек је у току, додаје се у тексту.  

Епстин је у затвор на Менхетну стигао 6. јула 2019. године, 22 сата провео је у општој затворској популацији, након чега је пребачен у засебан део с обзиром на огромно медијско интересовање за његов случај и свест о његовој озлоглашености међу затворском популацијом, наводи се у реконструкцији догађаја психолога.

У тексту се затим износе детаљи попут тога да се Епстин жалио на наранџасто затворско одело и тражио одећу браон боје, да је желео да му се омогући да вежба напољу, али и да је два дана пре смрти потрошио у затворској продавници 73,85 долара, између осталог на радио и слушалице.

Епстиново психичко стање погоршало се када је суд одбио да му одреди кауцију 18. јула, што је повећало могућност да ће остати иза решетака до суђења, на којем се суочавао са казном затвора од 45 година. Четири дана касније, пронађен је на поду своје ћелије са траком од чаршава обмотаном око врата.

Преживео је и стављен је под психолошко посматрање. Затворски чувари забележили су да је тих дана седео на ивици кревета, изгубљен у мислима. Епстин се жалио дуже време на несаницу, а према извештајима затворског психолога, веома му је сметао и покварени тоалет из којег се непрестано чуло клокотање воде. 

Дан пре него што је пронађен мртав на поду своје ћелије, тужилац је обелоданио 2.000 страница докумената о оптужници за сексуално злостављање против њега и то је додатно урушило његово стање, приметили су затворски званичници.

Они су извукли закључак да су та оптужница, "недостатак међуљудских контаката и помисао да ће провести остатак живота у затвору, највероватнији разлози самоубиства господина Епстина".   

image