Свет

Аналена Бербок и савезници: Време да се укине једногласно одлучивање у ЕУ

Потребни су конкретни, опипљиви резултати, ефикасно деловање у доба кризе, које успорава прописано једногласно одлучивање по спољнополитичким питањима ЕУ, наводи се у ауторском тексту министарке спољних послова Немачке и још шест њених колега из европских земаља
Аналена Бербок и савезници: Време да се укине једногласно одлучивање у ЕУ© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европска унија показала је своју способност да делује тако што је стала уз Украјину дипломатски, финансијски и војно, оцењује у ауторском тексту министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок и додаје да ће убудуће способност да се предузимају брзи и одлучни кораци остати кључни за улогу ЕУ као играча на спољнополитичкој сцени.

Оно што је сада потребно су конкретни, опипљиви резултати, ефикасно деловање у доба кризе, које се успорава прописаним једногласним одлучивањем о спољнополитичким питањима ЕУ, пише у тексту објављеном на порталу "Политико".

Зато Бербок, заједно са још шест коаутора текста, такође шефова дипломатија земаља ЕУ међу којима је и Тања Фајон из Словеније, заговара "већу употребу гласања квалификованом већином у питањима спољне политике и безбедности ЕУ". Јер, како образлаже, десети пакет санкција усвојен је упркос правилу о једногласном одлучивању, а не захваљујући њему.   

Предлаже се, дакле, већа употреба "конструктивног суздржавања" која је предвиђена и у Споразуму о Европској унији. Ова "високо ефикасна опција" омогућавала би да одлуке буду усвојене, јер нема противљења њима, а тиме ни спречавања других 26 чланица да је спроведу.

"Видели смо како 'конструктивна апстиненција' може да буде ефикасна прошлог октобра када је Савет за спољна питања гласао о новој мисији обучавања украјинске војске. Желимо да надоградимо овај растући тренд и обавежемо се на систематско испитивање својих ставова како бисмо прешли са гласања против на конструктивно уздржавање", наводи се у тексту.

Предлаже се, затим, да се гласање квалификованом већином стави на тест и додаје да одређена питања спољне политике дозвољавају такав начин доношења одлука.

"Ако је на пример Савет једногласно одлучио да оформи цивилну мисију ЕУ, оперативни детаљи функционисања те мисије могу бити одлучени квалификованом већином", предлаже Бербок са истомишљеницима у тексту.

Тако би и после изјава високог представника дате у име ЕУ, имплементација реченог могла да буде усвојена већинским гласањем.

Предлаже се и да се нађе начин да се "премосте" одредбе Споразума о ЕУ, а таквим премошћавањем Савет већ може да одлучује о томе како да доношење одлука квалификованом већином учини системском процедуром када је реч о неким спољнополитичким питањима.

Уверавајући да ће размотрити недоумице и бриге свих земаља чланица у вези с овим предлогом, аутори текста предвођени Бербок наводе да ће консултовати и независне експерте по овом питању.

"У овим изазовним временима, залажемо се за Европску унију која је способан, ефикасан и одлучан учесник, штитећи слободу, безбедност и напредак наших грађана. ЕУ је увек успевала да крене напред у изазовним тренуцима. Сада је поново време да делујемо", закључује се у тексту.

image