Свет

Борељ одговорио Куртију: Без смиривања ситуације на северу КиМ, нема простора за наставак дијалога

Писмо је одговор на план од пет тачака који је Аљбин Курти послао државама Квинте и Бриселу 13. јуна
Борељ одговорио Куртију: Без смиривања ситуације на северу КиМ, нема простора за наставак дијалогаGetty © Pool / Pool

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да без смиривања ситуације на северу Косова и Метохије нема простора за наставак процеса дијалога Београда и Приштине.

"Не можемо да напредујемо у нормализацији односа док се бавимо управљањем кризом. ЕУ и САД су много уложиле у нормализацију и желимо да видимо како напредује", наводи се у писму које је Борељ послао привремених приштинских институција Аљбину Куртију.

Писмо је одговор на план од пет тачака који је Курти послао државама Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија) и Бриселу 13. јуна.

У том писму, између осталог, Курти је затражио одржавање рунде преговора на највишем политичком нивоу у наредним данима.

"Спреман сам да сазовем састанак на високом нивоу са председником Вучићем под условом да будете спремни да предузмете неопходне кораке да прво извршите деескалацију и отворите пут новим локалним изборима. Ако сте спремни да предузмете неопходне кораке, састанак се може брзо организовати", поручио је шеф европске дипломатије, преноси "Радио слободна Европа".

Он је позвао председника владе у Приштини да предузме одлучније кораке за смиривање ситуације, у складу са мерама које захтевају земље чланице ЕУ и амерички партнери.

"Тек након успостављања мира и стабилности на северу Косова, можемо се фокусирати на нормализацију кроз пуну имплементацију споразума о Анексу за нормализацију и имплементацију обе стране", нагласио је Борељ.

Подвукао је да рад на успостављању Заједнице општина са српском већином на Косову треба да почне "без икаквог даљег одлагања".

У одговору Куртију, Борељ је поновио захтеве Европске уније и Сједињених Америчких Држава који се односе на неопходне кораке ка смиривању ситуације.

Између осталог, ЕУ тражи од званичне Приштине хитну обуставу полицијских операција око општинских објеката на северу; алтернативну локацију где би новоизабрани градоначелници, привремено, радили те расписивање ванредних локалних избора за четири општине на северу Косова, на којима би учествовали и представници српске заједнице.

ЕУ је 13. јуна предложила пакет мера против Владе Косова и премијера Аљбина Куртија као одговор на недостатак политичке воље да предузме кораке ка смиривању тензија.

image