Свет

Да ли је Трасова Блинкену јавила за уништење Северног тока?

Чувени интернет предузетник Ким Дотком тврди да је бивша британска премијерка некако знала за експлозије које су уништиле гасоводе Северни ток 1 и 2 свега минут пошто су се оне десиле
Да ли је Трасова Блинкену јавила за уништење Северног тока?© Foto: Tanjug/AP (AP Photo/Alastair Grant)

Ким Дотком, чувени немачко-фински интернет предузетник и политички активиста који живи у Гленорчију на Новом Зеланду, тврди да је бивша британска премијерка Лиз Трас свега минут после експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 18. октобра америчком државном секретару Ентонију Блинкену послала поруку "Готово је", што наводи на сумњу да је невероватном брзином била обавештена о дешавањима на дну Балтика.

"Како Руси знају да је Велика Британија дигла у ваздух гасовод Северни ток у партнерству са САД", реторичко је питање које Ким Дотком поставља својим пратиоцима на твитеру додајући питање да ли је то "јер је Лиз Трас користила свој ајфон за слање поруке Ентонију Блинкену у којој пише 'Готово је', свега минут после експлозије на гасоводу и пре него што је било ко други то знао?"

Интересантна је коинциденција да Дотком јавност о томе обавештава у тренутку када у "Дејли мејл" ексклузивно објављује да се телефон Трасове чува "закључан на тајној локацији", а стручњаци сумњају да су управо са њега процурели многи други тајни подаци. Лист наводи да су сајбер шпијуни, "агенти Кремља", хаковањем добили приступ строго поверљивим разоговорима не само са званичницима САД, већ и са осталим "кључним међународним партнерима."

Хаковање је, како се тврди, откривено док је Трасова још била министарка спољних послова, али су информације о томе прикрили Борис Џонсон, који је у то време био премијер, и секретар његовог кабинета Сајмон Кејс.

Такође се верује да су укључивали веома осетљиве разговоре са високим међународним министрима спољних послова о рату у Украјини, укључујући детаљне разговоре о испорукама оружја.

"Стална претња из Русије"

Британској јавности већ увелико траје расправа о хаковању службених мобилних телефона високих званичника британске владе. Председник Комитета за одбрану британског Парламента Тобајас Елвуд рекао је да сајбер напади представљају "сталну претњу" из Русије и да влада предузима "строге мере" да до њих убудуће не дође.

Државни секретар Мајкл Гоув је у изјави у недељу инсистирао да влада безбедносна питања схвата "невероватно озбиљно", додајући: "Оно што знам је да влада има веома снажне протоколе како би осигурала да појединци буду заштићени, али и да буде заштићена национална безбедност."

Говорећи за "Скај њуз", председник Одбора за одбрану Тобијас Елвуд рекао је да није упознат са инцидентом, иако је видео извештаје о томе.

"То је стална претња из Русије, они су све бољи и бољи у овим сајбер нападима и у хаковању. Предузимамо најстроже мере да се то убудуће не догоди", рекао је он.

Изгледа да нису баш сви задовољни владиним приступом "питањима безбедности". Секретарка унутрашњих послова "у сенци" Ивет Купер рекла је да "озбиљне оптужбе" покрећу "озбиљна питања о томе зашто су ове информације процуреле управо у овом тренутку".

Ко штити Трасову

Како тврди Куперова, "особа која би требало да нас увери да влада има контролу" је Сјуела Браверман, али "она то не може да уради, јер не може да одговори на озбиљна питања о сопственим кршењима безбедносних протокола".

У међувремену, Либерални демократи су позвали на хитну истрагу и рекли да оптужбе постављају "озбиљна питања" за Џонсона.

Портпарол странке за спољне послове Лејла Моран изјавила је да "уколико се испостави да су ове информације скривене од јавности да би се заштитила Лиз Трас, то би било неопростиво".

"Не можемо дозволити да политичке игре Конзервативне партије буду стављене испред интереса земље и националне безбедности", додала је Моранова.

"Зашто смо против Русије"

Бивши лидер Конзервативне странке и водећи критичар Русије Ијан Данкан Смит рекао је: "Због тога смо против Русије. Русија то ради све време. Ово је њихова једина сврха, њихов начин да нам узврате. Сви смо били превише опуштени у погледу својих телефона. Министри би требало да буду много опрезнији и да не користе своје приватне телефоне ни за шта. Претпостављам да је и мој приватни телефон хакован".

Безбедносне службе све више страхују због хакера који раде за непријатељске земље са мобилним телефонима, сматрајући мобилне "меким стомаком модерне државе."

image
VV inauguration
banner