Свет

Путин: Сукоб око Карабаха траје деценијама, треба га завршавати

Руски председник поручио да је најважније обезбедити мир и створити услове за развој јерменске економије
Путин: Сукоб око Карабаха траје деценијама, треба га завршаватиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан одржали су састанак у Сочију где су разговарали о решавању сукоба у Карабаху, преносе "РИА Новости".

Руски председник је истакао да су сада главни задаци обезбеђивање мира и стабилности у региону, као и деблокада транспортне инфраструктуре. Према његовим речима, ова дугогодишња конфронтација мора да се оконча.

"Овај сукоб траје деценијама, требс га кад-тад окончати. Знам да имате политичку вољу за то и ми то подржавамо на сваки могући начин. Ви и ја морамо сада, а затим у трилатералном формату, пронаћи кључне тачке које ће нам омогућити да кренемо напред", изјавио је Путин.

Руски председник такође је нагласио да је "најважније обезбедити мир и створити услове за развој, укључујући и развој јерменске економије".

Јерменски лидер изјавио је да је пројекат Москве за успостављање мира и односа између Јерменије и Азербејџана у Карабаху прихватљив. 

"За Јереван су прихватљиви приступи које нуди руски пројекат за успостављање односа Јерменије и Азербејџана", изјавио је Пашињан.

Он је такође додао и да је "повлачење азербејџанских трупа из зоне одговорности руских мировних снага у Карабаху важно за Јерменију, као и да би комуникација требала да се одвија под потпуном контролом Јеревана".

Јерменски премијер је на крају захвалио руском лидеру на организацији трилатералног састанка лидера Јерменије, Русије и Азербејџана.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner