Свет

"Волстрит џорнал": Кина планира оснивање војног центра за обуку на Куби

Извори америчког листа се позивају на нове обавештајне податке под ознаком високе поверљивости, а које су описали као убедљиве али фрагментиране
"Волстрит џорнал": Кина планира оснивање војног центра за обуку на Кубиwww.globallookpress.com © J.W.Alker/http://imagebroker.com/#/search/

Кина и Куба преговарају о оснивању новог заједничког војног центра за обуку на територији острвске државе, а идеја да би то могло довести до стационирања кинеских трупа и обавештајаца у близини америчке државе Флорида узбунила је Вашингтон, кажу актуелни и бивши амерички званичници за "Волстрит џорнал".

Извори америчког листа се позивају на нове обавештајне податке под ознаком високе поверљивости, а које су описали као убедљиве али фрагментиране.

Преговори о изградњи дотичног објекта на северној обали Кубе су у поодмаклој фази, али нису завршени, наводи се у извештајима америчких обавештајаца.

Бајденова администрација је контактирала кубанске званичнике како би покушала да предупреди постизање споразума између две земље, додаје амерички лист.

Актуелни и бивши амерички званичници рекли су да би нови војни објекат могао да обезбеди Кини платформу за потенцијално размештање трупа на Куби и да прошири капацитете за електронско шпијунирање.

"Волстрит џорнал" је претходно писао да Кина наводно намерава изградњу станице за електронско шпијунирање на Куби, што су кинески и кубански званичници демантовали. Вашингтон је такође првобитно извештај назвао нетачним, да би затим устврдио да кинеска шпијунска станица на Куби постоји од 2019. године и да то није ништа ново.

Један актуелни и један бивши амерички званичник сада кажу за "Волстрит џорнал" да је наводни војни објекат који Пекинг планира да изгради на Куби део кинеског "пројекта 141", иницијативе Народноослободилачке армије да прошири своје војно присуство и мрежу логистичке подршке на глобалном нивоу.

Неки обавештајни званичници кажу да Пекинг своје акције на Куби види као одговор на присуство САД на Тајвану, чију војску наоружава и обучава Вашингтон, додаје "Волстрит џорнал", додавши да је на острву за које и САД званично признају као део кинеске територије размештено више од 100 америчких војника.

Тајван је од континенталне Кине удаљен приближно онолико колико је Куба удаљена од САД, напомиње амерички лист.

Амерички званичници кажу да Пекинг и даље нема трупе размештене на Куби, док САД имају десетине војних база широм Пацифика у којима је размештено више од 350.000 војника.

До извештаја "Волстрит џорнала" долази након што се Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу, што је барем наизглед ублажило тензије између две супер-силе.

image