Свет

МСП Кине демантује "Волстрит џорнал": САД да престану мешање у унутрашња питања других земаља

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин демантовао је извештаје о наводним плановима Пекинга да изгради шпијунску станицу на Куби
МСП Кине демантује "Волстрит џорнал": САД да престану мешање у унутрашња питања других земаљаwww.globallookpress.com © BAO/http://imagebroker.com/#/search/

Пекинг је саопштио да нема планове за изградњу станице за електронско шпијунирање на Куби, демантујући недавни извештај "Волстрит џорнала".

Извештај америчког листа одбацили су као нетачан и Хавана, али и Бела кућа и Пентагон.

Упитан за коментар о писању "Волстрит џорнала", портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да није свестан било каквих сличних планова.

"Добро је познато да су Сједињене Државе стручњаци за јурење сенки и мешање у унутрашња питања других земаља", истакао је он, додајући да су Сједињене Државе "дуго времена илегално окупирају кубански залив Гвантанамо због тајних активности и увеле блокаду Куби на више од 60 година."

Извештај "Волстрит џорнала" позива се на анонимне америчке званичнике за које је наведено да су "упознати са високо поверљивим обавештајним подацима" о том "тајном" плану. У њему се наводи да ће Кина платити "милијарде" кубанској влади у замену за дозволу за изградњу шпијунског објекта, као и да је начелни споразум постигнут.

Кубански министар спољних послова Карлос Фернандес де Косио у Вашингтону је такође одбацио извештај као "потпуно лажну и неосновану информацију", назвавши оптужбе "измишљеним".

Извештај америчког листа садржи "заблуде промовисане са злонамерном намером да се оправда невиђено јачање економске блокаде, дестабилизације и агресије на Кубу, као и да се обмане јавно мњење у Сједињеним Државама и широм света", додао је он.

Иако се "Волстрит џорнал" у извештају позива на званичнике САД, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је Ројтерсу да извештај "није тачан".

Портпарол кинеског МСП је такође позвао америчке званичнике да "престану да се мешају у унутрашње ствари Кубе под изговором слободе, демократије и људских права" и да укину комерцијалну и финансијску блокаду на острву која потиче још из Хладног рата.

image