Свет

Стижу прва писма неповерења: Спрема ли се рушење Ришија Сунака?

Нови британски премијер није стигао ни да загреје фотељу а у његовој партији би већ да га мењају
Стижу прва писма неповерења: Спрема ли се рушење Ришија Сунака?www.globallookpress.com © Martyn Wheatley

Британски премијер Риши Сунак налази се пред великом кризом, а одређени број конзервативних посланика већ је спреман да пошаље писма неповерења, преноси британски "Експрес".

Поједини посланици Конзервативне партије незадовољни су својим новим лидером јер сматрају да није испунио обећање да ће формирати владу "партијског јединства", односно да ће представници свих крила Конзервативне партије добити своје место у њој.

Сунак је, након преузимања премијерске функције, спровео реконструкцију владе коју је напустило неколико министара из десног крила партије. Његове партијске колеге критикују га и зато што је сменио велики број најгласнијих заступника "Брегзита", као и неке од  посланика који су у парламент ушли након избора 2019. године, за које се верује да су лојални тадашњем лидеру Конзервативне партије Бориса Џонсона.

"Док су неки министри премијерке Трас, попут министра иностраних послова Џејмса Клеверлија, министарке културе Мишел Донелан и министарке за трговину Кеми Бадинок сачували своје функције, прави 'брегзиташи' попут Џејкоба Рис-Мога и Џејка Берија избачени су по кратком поступку", написао је новинар "Експреса" Дејвид Медокс.

Сунакова одлука да поново постави Суелу Браверман на место министра унутрашњих послова, са ког је разрешена мање од недељу дана раније, такође је наишло на критике како у Конзервативној партији, тако и у опозицији. Браверманова важи за једног од утицајнијих чланова тзв. "десног крила" Конзервативне партије, које се залаже за драстично смањење имиграције и строжије кажњавање преступника и криминалаца.

Дубоке поделе

Незадовољство конзервативних посланика симболизује дубоке поделе у Конзервативној партији Велике Британије, која пролази кроз своју највећу унутрашњу кризу још од краја деведесетих година. Популарност ове партије почела је да пада почетком године, а долазак Лиз Трас само је додатно продубио кризу и учинио да победа конзервативаца на наредним изборима у овом тренутку делује готово немогуће.

Сунак је изабран као компромисни кандидат, а његови главни ривали Борис Џонсон и Пени Мордант повукли су се из трке после свега неколико дана, делимично и како би сачували партијско јединство. Ипак, Суканова кадровска решења до сада нису успела да уједине партију, већ су само погоршала и овако затегнуте односе у Конзервативној партији.

Иако није извесно да би Сунак могао да доживи судбину своје претходнице и постане жртва унутарпартијсих сукоба након само неколико недеља, јасно је да ће процес консолидације Конзервативне партије Уједињеног Краљевства бити много дужи и тежи него што се то првобитно чинило.

Риши Сунак преузео је функцију премијера Велике Британије почетком прошле недеље, а на том месту наследио је Лиз Трас, премијерку са најкраћим стажом у британској историји. Наредни парламентарни избори заказани су за 2024. годину.

image
VV inauguration
banner