Свет

Финска: Турска и Мађарска да хитно одобре шведску и финску кандидатуру за НАТО

Ове две државе су једине две чланице НАТО које нису ратификовале пријаве Финске и Шведске
Финска: Турска и Мађарска да хитно одобре шведску и финску кандидатуру за НАТО© FOTO TANJUG/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Финска премијерка Сана Марин позвала је у уторак Мађарску и Турску да брзо одобре шведске и финске пријаве за чланство у НАТО савезу.

Мађарска и Турска су једине две преостале чланице НАТО-а које још нису ратификовале пријаве Финске и Шведске, подсећа Ројтерс.

"Све очи су сада упрте у Мађарску и Турску. Чекамо да ове земље ратификују наше апликације. Мислим да би било важно да се то догоди што пре", рекла је Марин.

После руске војне операције у Украјини, Шведска и Финска, традиционално неутралне земље, одлучиле су да потраже уточиште испод војног кишобрана НАТО. Процес је отворен по убрзаној процедури, коју диктира администрација Џозефа Бајдена, јер на тај начин жели да постави рампе Москви у Балтичком мору и на 1.300 километара дугој граници између Финске и Русије, пише "Политика".

Финска и Шведска су поднеле захтеве за пријем у НАТО у мају, а прошле недеље су ове две државе поновиле да ће се придружити алијанси у исто време, упркос примедбама и неодобравању Турске.

Турска се противи уласку скандинавских суседа у савез, будући да, како наводе турски званичници, Финска и Шведска скривају и подржавају курдске терористичке групе (припаднике Курдске радничке партије РКК).  

Под притиском земаља НАТО председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је крајем јуна на самиту у Мадриду повукао вето на кандидатуре две нордијске земље, али је у трилатералном меморандуму њихов коначни пријем условио изручењем више од 70 курдских и Гуленових терориста, који су после покушаја државног удара нашли уточиште у Скандинавији.

Мађарска, са друге стране, одбија да изгласа одобрење кандидатуре Финске и Шведске зато што влада Виктора Орбана не жели да прихвати убрзану процедуру коју намеће опозициона социјалистичка партија у Мађарској, будући да је "важно добро размотрити тако важно питање", преносе мађарски медији изјаву шефа кабинета Виктора Орбана, Гергеља Гуљаша. 

Штавише, како је указао Гуљаш, Влада Мађарске је тренутно заузета израдом нацрта и гласањем о новом закону који је предуслов за ослобађање средстава ЕУ за опоравак.

image