Свет

Шведска уверава Турску да је испунила њене захтеве за пријем у НАТО

Стокхолм је послао писмо Анкари како би је уверио у интензивирање акција против Радничке партије Курдистана
Шведска уверава Турску да је испунила њене захтеве за пријем у НАТО© Pixabay

Шведска је предузела конкретне кораке у испуњавању захтева Турске око чланства у НАТО, наводи се у писму које је званични Стокхолм упутио Анкари.

Неки од конкретних потеза који се наводе су интензивирање противтерористичких напора против курдских милитаната, пренео је Ројтерс позивајући се на своја сазнања после увида у писмо.

Шведско и турско министарство спољних послова нису за сада дали коментаре на Ројтерсова сазнања о писму, али њихови незванични извори наводе да је оно предато кабинету председника Реџепа Тајипа Ердогана. Циљ писма је уверити Турску у шведске напоре да изађе у сусрет њеним захтевима и, у коначници, добити "зелено светло" од Турске за шведски улазак у НАТО.

Осим да је у августу обављено једно изручење турског држављанина којег тражи Анкара, изводи из шведског писма које преноси Ројтерс углавном се односе на анализе, обећања будућих акција, интензивирање противтерористичког рада како би се изашло у сусрет турским захтевима.

На две стране писма наведено је 14 примера конкретних потеза Шведске како би испунили договорено приликом потписивања меморандума са Турском у јуну, што је резултирало тиме да Турска скине свој вето са захтева Шведске за пријем у НАТО.

Заједно са Финском, Шведска је поднела захтев за пријем у НАТО у мају, као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, али обема земљама своје одобрење за улазак у Северноатлантску алијансу нису дале Турска и Мађарска.

Анкара им је замерала да пружају уточиште милитантима у Турској забрањене Радничке партије Куридстана и сличним групама. Одбијајући такве наводе, Стокхолм и Хелсинки навели су да остају посвећени разматрању безбедносних питања са Турском, међутим, према изјави турског председника Реџепа Тајипа Ердогана с почетка октобра на том пољу није урађено ништа, а њихови захтеви нису услишени. Он је на отварању седнице парламента рекао да ако Шведска и Финска наставе да крше обећања која су дале у погледу безбедности и тероризма, блокираће њихове захтеве за чланство. 

Из шведског угла, међутим, ствари изгледају другачије ако је судити по писму чије делове ексклузивно преноси Ројтерс. Стокхолм тврди да је предузео конкретне акције у свим важним елементима трилатералног споразума, као и да је њихов САПО, полицијске снаге које се баве безбедношћу и противтероризмом "интензивирао свој рад против Радничке партије Куридстана".

Брзо и подробно

Наводи се и да је дошло и до посете на високом нивоу Анкари између представника служби безбедности две земље.

Шведске власти анализирале су улогу Радничке партије Курдистана у претњама по националну безбедности и ускоро би требало да дође и до конкретних резултата, уверава Стокхолм Анкару. Наводи се и да је Турској у августу изручен један турски држављанин, док је укупно било четири екстрадиције од 2019. године. Турска, иначе, од Шведске тражи да јој испоручи 73 људи.

"Шведска је посвећена решавању захтева за изручења оптужених за тероризам који су на чекању, брзо и подробно, узимајући у обзир турску обавештајну службу, шведски закон и Европску конвенцију о екстрадицији", уверава се у шведском писму.

Нови шведски премијер Улф Кристерсон обећао је да ће земља удвостручити своје напоре како би постала чланица НАТО, док је турски председник Ердоган запазио да Кристерсон подржава борбу против тероризма и најавио састанак са њим. 

image
VV inauguration
banner