Свет

Финска: Морамо што пре у НАТО, неће увек имати ко да помогне Европи

Финска премијерка Сана Марин сматра да са одлуком Мађарске и Турске неће бити проблема
Финска: Морамо што пре у НАТО, неће увек имати ко да помогне ЕвропиNone © Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Премијерка Финске Сана Марин изјавила је за "Политико" да не очекује да ће Мађарска и Турска блокирати чланство њене земље у НАТО-у, али је нагласила да постоје ризици уколико се процес приступања одужи.

Мађарска и Турска су једине земље чланице НАТО-а које још увек нису ратификовале приступање Финске и Шведске овом савезу.

Маринова је изјавила да је разговарала са премијером Мађарске Виктором Орбаном и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, као и да се нада да ће финска апликација за чланство бити одобрена "што пре".

"Разговарала сам са премијером Орбаном и председником Ердоганом о овој ситуацији и моје схватање је да не би требало да буде никаквих проблема када је Финска у питању", изјавила је она.

"Врло је важно да Шведска и Финска заједно приступе савезу, пошто делимо исто безбедносно окружење на северу Европе", додала је Маринова.

Шведска, Финска и Турска потписале су споразум у јуну којим су се две нордијске земље обавезале да ће испунити одређене захтеве Анкаре у вези са подршком курдским групама које Турска сматра за терористичке. Нови шведски премијер Улф Кристершон најавио је у понедељак да ће се ускоро састати са турским званичницима како би покушали да разреше преостале несугласице.

Маринова је нагласила и да је "веома важно да процес ратификације прође глатко", али и да "Финска тренутно није у војној опасности, ми имамо довољно капацитета да одбранимо нашу земљу".

Финска тренутно гради ограду дуж своје границе са Русијом, а тај пројекат има за циљ смањење безбедносних ризика, изјавила је финска премијерка.

Маринова је нагласила и да Европа мора озбиљније да се бави "хибридним претњама", а Русију је оптужила да користи "енергетику као оружје".

Она је упозорила и да Европа мора да смањи безбедносну зависност од Сједињених Америчких Држава.

"Ми не можемо да се ослањамо да ће увек неко бити ту да помогне Европи. Морамо бити јачи", рекла је финска премијерка.

image
VV inauguration
banner