Свет

Нови грчки премијер обећао више посла, веће плате и "велике промене"

Обавезао сам се да ћемо у другом мандату остварити промене које су толико потребне земљи, рекао је Киријакос Мицотакис председници Грчке Катерини Сакеларопулу
Нови грчки премијер обећао више посла, веће плате и "велике промене"www.globallookpress.com © IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Након што је у понедељак положио заклетву за други премијерски мандат, после убедљиве победе на изборима, лидер конзервативне странке Нова демократија Киријакос Мицотакис обећао је да ће обновити кредитни рејтинг Грчке, отворити нова радна места, повећати плате и државне приходе, пренео је Ројтерс.

На поновљеним изборима у недељу, Нова демократија, странка која припада десном центру, добила је 158 места од укупно 300 у парламенту, знатно више од 48, које је обезбедила левичарска Сириза.

Сириза је водила Грчку од 2015. до 2019. године, у време тешке економске кризе.

"Обавезао сам се да ћемо у другом мандату остварити велике промене, које су толико потребне земљи", рекао је Мицотакис председници Грчке Катерини Сакеларопулу.

Мицотакис је бивши банкар и потомак моћне политичке породице, који је био премијер од 2019. до повлачења са функције у корист привременог премијера.

Он је обећао да ће наставити са реформама, како би повећао приходе од туризма и плате близу просека Европске уније.

Континуитет у фискалној и економској политици

Потпредседник агенције "Мудис" Стефен Дајк саопштио је да је победа Нове демократије "позитивна у кредитном смислу". Мицотакисов други четворогодишњи мандат, према његовом мишљењу, "обезбедиће континуитет у фискалној и економској политици, а то је наставак побољшања пословног окружења и здравља банкарског сектора".

Дајк је прогнозирао да ће Грчка "забележити једно од највећих смањења дуга на глобалном нивоу" и да ће њен дуг до 2025. пасти испод 150 одсто БДП-а, са 171,3 одсто, колико је износио крајем 2022. године.

Извор, који је желео да остане анониман, рекао је Ројтерсу да ће Мицотакис именовати Костиса Хацидакиса за министра финансија.

Хацидакис је потпредседник Нове демократије. Био је министар рада и енергетике у бившој влади, задужен за реструктурирање највећег грчког електроенергетског предузећа ППЦ, које се суочило са неплаћеним рачунима и дуговима, наслеђем дужничке кризе.

Телевизија ЕРТ саопштила је да ће Никос Дендиjас, министар иностраних послова у претходној администрацији, постати министар одбране.

На изборима је странка Сириза, коју води Алексис Ципрас, доживела тежак пораз и изгубила више од 30 посланика у парламенту. "Мицотакисова доминација је апсолутна, он нема противника", објавио је лист "Та неа" на насловној страни.

Ципрас је додао да ће Сириза одлучити о његовој политичкој будућности.

image