Свет

Кијев тражи да се Русија избаци из Г20

Путин још није донео одлуку о томе да ли ће лично присуствовати самиту, али је истакао да ће на Бали свакако отићи руска делегација на високом нивоу
Кијев тражи да се Русија избаци из Г20www.globallookpress.com © dpa/Carola Frentzen

Портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Николенко позвао је на искључење Русије из Групе 20 најразвијених земаља (Г20) и оценио да је учешће Владимира Путина на предстојећем самиту на Балију неприхватљиво након наређења да буду изведени ракетни удари на украјинску цивилну инфраструктуру.

"Путин је јавно признао да је наредио ракетне ударе на украјинске грађане и енергетску инфраструктуру. Његове руке су крваве, не треба му дозволити да седи за истим столом са светским лидерима. Позив Путину на самит на Балију мора бити повучен, а Русија искључена из Г20", написао је Николенко на Твитеру.

Раније је из амбасаде Индонезије у Москви саопштено да су позивнице послате и да ниједна неће бити повучена, "чак у уколико друге земље буду вршиле притисак".

Руски председник још није донео одлуку о томе да ли ће лично присуствовати самиту, али је истакао да ће на Бали свакако отићи руска делегација на високом нивоу.

И поред притисака америчке јавности да се састане са руским колегом на овом самиту, из Беле куће је саопштено да амерички председник Џозеф Бајден не намерава да то учини.

"Председник је рекао да нема намеру да седне са Владимиром Путином", саопштио је портпарол Беле куће Џон Кирби.

Саимит Г20 заказан је за 15. и 16. новембар, а на њега је позван и украјински председник Владимир Зеленски за ког се још не зна да ли ће састанку присуствовати лично или путем видео-линка.

image
VV inauguration
banner