Свет

Док Запад наоружава Кијев, грађани точе воду из бунара

Украјина увела ограничења у потрошњи електричне енергије у централним и северним регионима земље, грађани у редовима за воду
Док Запад наоружава Кијев, грађани точе воду из бунараAP © Tanjug/AP Photo/Andrew Kravćenko

Шеф Дњепропетровске обласне администрације Валентин Резниченко рекао је да је због гранатирања у граду Маргањец пумпна станица за воду остала без струје, а више од 40.000 породица без воде, преносе "РИА Новости".

Несташица воде у појединим градовима Украјине је последица удара на енергетску инфраструктуру, командне положаје и комуникационе објекте широм земље, од Харкова и Кијева до Лавова и Ивано-Франковска.  

Након удара руских снага на војне командне центре и енергетски систем Украјине, национална енергетска компанија "Укренерго" увела је рестрикције електричне енергије у централним и северним регионима земље.

Снабдевање електричном енергијом ограничено је у Кијевској, Черниговској, Черкаској, Житомирској, Сумској, Харковској и Полтавској области.

Последица напада на електроенергетски објекат у близини Кијева је и то што је 80 одсто потрошача у престоници остало без водоснабдевања.

Руска новинарка Олга Скабајева објавила је на свом Телеграм каналу видео у коме грађани главног града Украјине у редовима чекају за воду.

"Рат у Украјини је ушао у нову фазу. У Кијеву нема воде, људи морају да стоје у реду за њу. Руски удари су онеспособили водовод и струју. Због напада је око 80 одсто Кијева остало без воде. Људи се надају да је ово привремено и да ће се снабдевање водом ускоро обновити, али многи и даље точе воду из бунара. Стотине људи чека у реду. Често више од сат времена, Кијевљани ручно пумпају воду из бунара да би напунили пластичне флаше и балоне", написала је Скабајева.

У исто време, градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је на свом Телеграму да домови у Кијеву поново имају воду и осветљење. Ипак, пошто се примењују хитна искључења енергије, неки домови који су сада без светла, поново ће бити снабдевени струјом након што се ситуација над којом раде стручњаци стабилизује.

Кличко је још назвао енергетску кризу у земљи "значајном" и позвао народ да "штеди струју, нарочито ујутру и вечерњим периодима".

image