Свет

Изненађујућа анкета у Украјини: Скоро половина сматра да је идеологија нацизма широко распрострањена

Нова анкета указује да 43 одсто испитаника у Украјини и 36 одсто у иностранству сматра да је у Украјини широко распрострањена (нео)нацистичка идеологија
Изненађујућа анкета у Украјини: Скоро половина сматра да је идеологија нацизма широко распрострањенаGetty © Spencer Platt/Getty Images

Скоро половина Украјинаца сматра да њихова домовина има проблем са нацизмом, откривају резултати новог истраживања јавног мњења.

Док чак и отворено проукрајински западни медији попут "Њујорк тајмса" не могу да не примете да се (нео)нацистички симболи "сада редовно појављују" на униформама украјинских војника, анкета спроведена за "Вокс Украине" закључује да је оваква "проруска пропаганда" у, како се наводи, алармантној мери заступљена и међу самим Украјинцима — како у самој земљи, тако и у дијаспори.

Наиме, у истраживању се наводи да 43 одсто испитаника у Украјини и 36 одсто у иностранству сматра да је у Украјини широко распрострањена (нео)нацистичка идеологија, односно не слаже се са изјавом да Украјина нема проблем са (нео)нацизмом.

Занимљиво је и то да 29 одсто Украјинаца "код куће" и 36 одсто у иностранству мисли да је тзв. "револуција достојанства" 2013. и 2014. године представљала пуч, односно не слаже се са изјавом да то није био случај.

У резултатима анкете се даље наводи да 31 одсто Украјинаца у домовини и 41 одсто у дијаспори сматра да је актуелни режим довео земљу до хуманитарне кризе.

Такође, четвртина Украјинаца у земљи сматра да Запад злоупотребљава њихову државу и народ за сопствене интересе и да се Русија заправо бори против Запада/НАТО-а, док обе изјаве позитивно оцењује скоро трећина Украјинаца из дијаспоре (29 одсто).

Аутори тако указују да становници јужних и источних региона Украјине имају више разумевање за руске ставове и да у већој мери сматрају да су Руси и Украјинци братски народи.

Закључује се и да се ставови разликују на основу рода, старосне доби и прихода, где ће жене и сиромашније становништво бити наклоњенији проруским ставовима, док чак 37 одсто испитаника старијих од 18 а млађих од 29 година сматра да се на Мајдану 2014. године десио пуч.

У истраживању се наводи да је заступљеност неких од горепоменутих ставова — поготово они који се односе на распрострањеност неонацизма и малигног утицаја Запада/НАТО-а — те да је треба искоренити адекватним "информационим кампањама".

О томе како украјинске власти одређују шта је "пропаганда" а шта није указао је и независни новинар Ли Фанг цитирајући шефа украјинске службе за сајбер безбедност Илију Витијука, који је отворено тврдио да Кијев "дезинформацијама" сматра све оно што му не иде у прилог.

"Када ме људи питају: 'Како разликујете лажи од истине?' То је заиста тешко у великом протоку информација", рекао је Витијук, додавши, "Кажем: 'Све што је против наше земље, сматрајте то лажним, чак и ако није.' У овом тренутку је за нашу победу важно да имамо такво разумевање, да не будемо преварени", цитира Фанг украјинског званичника на свом блогу.

image