Свет

Стижу суперусеви: Да ли је Европа спремна за нову генерацију генетски модификованих биљака?

Најављене нове прописе подржавају мултинационалне компаније попут "Бајера", "Сигенте" и "Коретеве", а противе им се "зелени", заговарачи заштите животне средине, органски и мали пољопривредници, као и више од 400.000 грађана ЕУ који су потписали петицију против "нове ГМО"
Стижу суперусеви: Да ли је Европа спремна за нову генерацију генетски модификованих биљака?www.globallookpress.com © © Arne Dedert

Брисел приводи крају израду закона којим би се легализовале технологије генетских модификација за усеве широм Европске уније, пише "Политико".

ЕУ има врло рестриктивне прописе када је у питању ГМО којима су постављени веома високи захтеви када је у питању узгој генетски модификованих семена, а земљама чланицама дозвољено је да забране његову употребу чак и када се докаже да је оно безбедно.

Циљ нове законске регулативе је да олакша приступ тржишту "нових геномских техника" (НГТ) које издвајају одређене гене без нужног увођења генетског материјала изван генског фонда узгајивача.

Прописе подржавају мултинационалне компаније попут "Бајера", "Сигенте" и "Коретеве", које заједно контролишу највећи део сектора узгоја биљака, као и део мањих компанија, научника и пољопривредних удружења попут "Копа-Когеке".

Њихов аргумент је да ЕУ заостаје за остатком света у коришћењу нових семена са посебним додацима који га могу учинити хранљивијим, ефикаснијим и боље прилагођеним на климу која се мења.

Против њих су "зелени", заговарачи заштите животне средине, органски и мали пољопривредници, као и више од 400.000 грађана ЕУ који су потписали петицију против "нове ГМО". Они образлажу да би нови прописи омогућили мултинационалним компанијама да траже патенте на семе које би могло бити добијено конвенционалним узгајивачким методама, што би била претња за не-ГМО и органску производњу.

Такође, напомињу да је НГТ присутна тек нешто више од деценије и да је питање колико је безбедна.

Према нацрту који је процурио, земље ЕУ више неће моћи да забране узгој НГТ усева.

Закон још више поједностављује прописе за подгрупу НГТ усева који се сматрају еквивалентим с оним добијеним традиционалним узгајивачким методама. Обавеза да се храна означи са "ГМО" више се не би користила за биљке које су сличне традиционалним и не би биле подложне додатним испитивањима регулатора за безбедност хране.

Ранији нацрт закона предвиђао је да се за усеве модификоване да буду отпорније на хербициде и даље примењују оштрији прописи који важе за ГМО, али у новом нацрту тога више нема.

Европска комисија требало би да нови закон о генетски модификованим усевима представи у среду као део најновијег пакета мера у оквиру своје зелене агенде.  

image